Новини

УС на НАЗ ще проведе на спешна мащабна информационна кампания сред населението в област Добрич против добива на шистов газ

На 21.11.2017 г. Управителният съвет на НАЗ проведе извънредно заседание в гр. Генерал Тошево, се казва в съобщение, публикувана на официалната интернет страница на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).  В информацията се твърди, че спешното свикване на Асоциацията е предизвикано от реализирането на инвестиционни проекти за добив на газ в област Добрич – „Разработка и усвояване на находище „Спасово“ в блок „Добрич“: Рогозина, Чернооково, Калина и Рогозина изток“ с инвеститор „Русгеоком БГ“ ЕАД и относно продължаване на проучванията на компанията „Парк Плейс Енерджи“ за находища на нефт и газ в блок „1-11 Вранино“ (заемащ площ от 397 кв. км., разположен на територията на 28 населени места в четири общини-Каварна, Балчик, Шабла, Генерал Тошево).

УС на НАЗ, както и присъстващите членове на „Асоциация на българските зърнопроизводители 2006“ и на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, са били информирани за реалните рискове и последици от добива на газ в региона. Изяснено е било, че извличането на газ на дълбочина под 1 км е атрактивно само, ако се извършва по неконвенционален метод, тъй като добивът по традиционна технология не би бил икономически оправдан в случая. Специалисти от научните среди също са потвърдили факта, че на дълбочина над 2000 м в района, се намират скали – шисти, от които се добива шистов газ. Основателно притеснение буди и липсващото описание на технологията на добив в инвестиционното предложение на „Русгеоком БГ“ ЕАД.

 

С оглед задълбочаването на проблема, УС на НАЗ е разпоредило провеждане на спешна мащабна информационна кампания сред населението (включително собствениците и ползвателите на земеделски земи) на районите, обхванати от проектите за добив на газ, както и сред членовете на регионалните сдружения на НАЗ. На заседанието са подкрепени и предложения за иницииране на среща с министър-председателя Бойко Борисов и преминаване към ефективни действия, в защита на опазването на живота и здравето на жителите. Решението за предприемане на мерки ще бъде гласувано на следващото заседание на УС в края на месеца, се посочва в информацията.