Новини

Светла Стоянова получи приза "Агробизнесмен на България - 2018"

„Искам да ви уверя, че и в следващата година ще има пълна предсказуемост в министерството и структурите  му, за да може да работи агросекторът успешно“. Това е заявил министърът на земеделието, храните и горите  Румен Порожанов на церемонията за наградите "Агробизнесмен на България - 2018" на в. "Български фермер", цитиран от пресцентъра на МЗХГ. Той връчи  приза на Светла Стоянова, зърнопроизводител от Плевенско, която започва преди 20 г. с обработката на 40 дка наследствени земи, за да достигне днес стопанството й над 20 000 дка, се уточнява в съобщението.

 „Почти 2,5 млрд. лв. са изплатени на земеделци през 2017 г., средствата са с 200 млн. повече от 2016 г. През последната кампания плащанията бяха регулярни  според индикативния график, без забавяния, които да са повече от няколко дни“, е съобщил Порожанов.

 Министърът е информирал представителите на бранша, че се работи много усилено по закона за поземлените отношения.  По препоръка на парламента в него се включват и темите с арендата и опазването на земеделското имущество. В средата на следващия месец ще  бъде качен окончателният вариант на проектозакона за обществено обсъждане. „Очакваме  асоциациите и земеделците да имат активна позиция, така че да се получи един добър документ, за да има устойчивост в сектора", е заявил Порожанов. Относно обвързаните производства той е обяснил, че се е работило в посока на това да има по-голяма справедливост в плащанията - за плодове и зеленчуци, както и животновъдството, за да се покрива относително еднакъв процент от себестойността.

  „Важна е темата за Общата селскостопанска политика, в момента дебатът тече. Основни теми, които ви вълнуват са таван на плащанията, процент обвързано производство, какъв ще е стратегическия план. В момента се подготвя заданието за т.нар. SWOT- анализ, който да изведе състоянието на всеки подотрасъл в сектора. Това ще е един изключително важен документ", е заявил още земеделският министър.  Той съобщава, че утре  с кръгла маса ще стартира кампания за промотиране на българските  храни. „Ние подкрепяме българските производители,  подкрепете ги и вие!“, призовава министър Порожанов.