Новини

Постоянно действаща работна група към МЗХГ ще решава казусите в сектор „Пчеларство“

В началото на 2019 г. ще бъде създадена постоянно действаща работна група, която да решава казусите в сектор „Пчеларство“. Това е заявил заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов, който се е срещнал с представители на протестиращи пчеларски организации, съобщи пресцентърът на МЗХГ. Той е казал, че работната група ще контролира изпълненията на взетите решения за подобряване на дейността в сектора.

„Ще започнем с най-неотложните неща, а именно смъртността при пчелите в страната. Набелязахме някои административни документи, които се явяват като пречка и би трябвало да се преработят. Обещахме си да се държим взаимно информирани по отношение на здравния статус на пчелите и проблемите, които те виждат на терен, а ние няма как да знаем за тях. Между двете страни има пълно разбиране“, категоричен е заместник-министър Иванов, цитиран от пресцентъра. Той е коментирал, че един от другите проблеми при производителите на мед е многобройната численост на организациите, които ги представляват. До момента са регистрирани 17 организации, а днес в Министерството е  входирана декларация, подписана от над 40 организации.

Относно лабораториите за изследване, той е подчертал, че на територията на страната има такива действащи, но трябва да се преразгледа начинът на вземане на проби. Янко Иванов е съобщил още, че МЗХГ е отпуснало средства на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за закупуване на софтуер, който да оптимизира връзката между държавата и пчеларите, в случай на поява на масови заболявания.

По време на срещата е станало ясно, че  сумата  по de minimis за пчеларите е в размер на 3,5 млн. лв.  Тези средства представляват 30 % от разходите, които пчеларите са направили за зимно подхранване. „Само два сектора в животновъдството получават средства по de minimis тази година. Това са овцевъдите и пчеларите“, посочва директорът на дирекция „Животновъдство“ в МЗХГ Силвия Василева.