Новини

Координационна група в МЗХГ ще комуникира с бранша процеса по договаряне на новата ОСП

2019-06-21 

Координационна група в Министерство на земеделието, храните и горите ще комуникира с бранша процеса по договаряне на новата Обща селскостопанска политика (ОСП).  Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на среща със земеделски производители в град Бяла Слатина, се казва в информация на пресцентъра на МЗХГ. Оперативният ръководител и членовете на групата ще бъдат в непрекъсната връзка с бранша. Целта е да се предприемат най-полезните и адекватни мерки в процеса по изготвянето на документите по новата ОСП.

„В края на юли ще бъде направена първата от поредицата ежемесечни срещи, на която браншът ще се информира за напредъка на всяка страна членка по преговорите на новата ОСП. Искам заинтересованите страни да са убедени, че има достатъчно откритост по темата“, казва Танева, цитирана от пресслужбата на министерството. Тя е съобщила, че все още няма споразумение по многогодишната финансова рамка, но се очаква то да бъде постигнато до края на годината. След това ще се пристъпи към финализирането и приемането на трите регламента, които ще определят правилата по новата ОСП.

Министър Танева е подчертала, че страната ни защитава позицията, която вече е дебатирана с бранша и е приета от Министерски съвет. Съгласно нея таваните на плащанията трябва да са въпрос на национално решение, да се запази и да се увеличи процентът на обвързаната подкрепа, както и да се запази националната преходна помощ. Десислава Танева и информирала, че стратегическият анализ, който се изготвя от Института по аграрна икономика се доработва и в края на този месец ще бъде представен.

По-рано днес министър Танева участва в тържественото откриване на жътвата на ръжта в рамките на проекта „Хляб на мира“. „Искам да поздравя производителите за обществената отговорност, която показват с участието си в този международен проект „Хляб на мира“, е казала Танева е и изразила мнение, че благодарение  на земеделието във всички селски райони в страната има социален живот, надежда и млади хора, на които се осигурява работа.

И, че земеделието е обществено ангажирано с това да бъде посланик на мира и добрата воля по света. 

Официален партньор по Проекта за България от самото му начало е Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Традиционно всяка година представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната поема отглеждането на ръжта

На събитието са присъствали председателят на НАЗ Костадин Костадинов, кметът на Бяла Слатина инж. Иво Цветков, директорът на ОДЗ Враца Лора Лазарова.