Новини

Танева прогнозира около 5.4 млн. тона добив на пшеница в страната

2019-06-25 

„Страната ни очаква поредна добра година в зърнопроизводството, като по прогнозни данни общият добив на пшеница ще бъде около 5,4 мнл. тона“. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, цитирана от пресслужбата на земеделското министерство.  Тя даде старт на жътвената кампания в община Сливен. Според обследванията на Областните дирекции „Земеделие“, посевите са в добро състояние, а на реколтиране в цялата страна подлежат 11 340 000 дка, е казала още Д. Танева.

„В България има земеделски производители с висока административна и мениджърска грамотност, които са конкурентноспособни на водещите земеделски страни в Европа“, категорична е министър Танева. По отношение на изкупната цена на пшеницата, тя коментира, че цената изцяло зависи от международните изкупни цени.

Десислава Танева е уточнила, че в България близо 70% от всички зърнени култури се изнасят, така че това е факторът, който определя цената.  Зърнопроизводителите имат добро браншово сдружаване, което е различно от сдружение на производителите, с цел маркетиране на продукцията и реализация, е нейното мнение.

Министърът на земеделието припомня, че предстои важен период за сектора, защото очакванията са до края на тази година да се приеме многогодишната финансова рамка и да се финализират регламентите, които ще определят законодателството за следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП). „Независимо от предложените намаления,  в България директните плащания почти запазват нивата си”, подчертава Танева.