Новини

На вниманието на пчеларите: пръскането срещу комари по поречието на река Дунав стартира на 12 юли от град Козлодуй

2019-07-12 

На 12 юли 2019 г., петък, започва дезинсекционна кампания по поречието на река Дунав, се казва в съобщение публикувано на официалната интернет страница на БАБХ. Унищожаването на насекомите ще се осъществи чрез инсектицидна обработка на засегнатите площи по цялото поречие на река Дунав. Първото пръскане против комари ще бъде реализирано на територията на община Козлодуй.

От Българската агенция по безопасност на храните напомнят, че при пръскане срещу инсектициди е необходимо пчеларите да предприемат мерки по опазване здравето на пчелите. По отношение на предстоящото мероприятие в петък 12 юли 2019, общинската администрация в град Козлодуй  е организирала информирането на пчеларите, се твърди в съобщението.

Кампанията ще се извърши чрез авиационно третиране с цел масовото унищожаване на комарите и предотвратяване разпространението на болести по хората и животните в тези рискови региони, уточняват от агенцията.

Самолетът, който ще пръска над град Козлодуй, ще излети днес, в 08.00 часа, от селскостопанската площадка в село Гложене, област Враца. На площадката ще присъства изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, уточняват допълнително от ведомството.