Новини

Днес се открива ловния сезон за прелетен дивеч

2019-08-11 

Днес, от 09:00 часа, в землището на село Баново, община Суворово, област Варна, заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев ще открие ловния сезон за прелетен дивеч, съобщи пресцентърът на МЗХГ.
Във връзка с предприетите мерки за ограничаване на заболяването Африканска чума по свинете, ще бъде проведен инструктаж на ловците.

Заместник-министър Атанас Добрев е информирал областните управители и представители на общините, които вчера (10.08.2029) участваха на среща със земеделския министър Д. Танева в гр. Велико Търново, че в капаните за улов на диви свине на територията на Държавните горски предприятия са хванати над 70 животни. Той е съобщил, че днес (11.08.2019) се открива ловният сезон за прелетен дивеч и е призовал ловците да спазват мерки за дезинфекция.  След приключване на ловния излет трябва да мият обувките си с вода и сапун и гумите на автомобилите. На територията на страната има 2795 ловни дружинки, като 104 от тях ще бъдат ограничени в ловните дейности, заради епизоотията от африканска чума по свинете. „Разчитаме основно на тях за депопулация на дивата свиня. Държавата може да се справи с АЧС само, ако работим заедно в тази посока“, е мнението на  министър Танева.

(ПЗ)