Новини

Полякът Януш Войчеховски е предложен за нов еврокомисар по земеделие

2019-09-10 

Днес станаха ясни персоналните номинации за еврокомисари, представени от новоизбрания шеф на ЕК Урсула Фон Лайден,  и  публикувани на официалната интернет страница институцията.

Новата комисия ще има осем заместник-председатели, включително върховния представител на Съюза за външна политика и политика на сигурност (Хосеп Борел). Заместник-председателите са отговорни за основните приоритети в политическите насоки. Те ще ръководят работата по най-важните всеобхватни въпроси, като европейската зелена политика, политики подходящи за дигиталната ера, икономиката, която работи за хората, защитавайки нашия европейски начин на живот, по-силна Европа в света и нов тласък за европейска демокрация. Комисарите са в центъра на структурата на новото ръководството на ЕК. Те ще управляват експертизата, предоставена от генералните дирекции, е казала Урсула Фон Лайден. Общо еврокомисарите са 27, като засега Великобритания не е излъчила свой представетирл.

Полякът Януш Войчеховски е предложен за нов еврокомисар по земеделие. Макар да остава в състава и на новата Комисия, досегашният еврокомисар с ресор „Земеделие” Фил Хоган (Ирландия) вече ще ръководи сектор „Търговия”.

Българският еврокомисар Мария Габриел ще отговаря за ще отговаря за иновациите и младежта в новата Европейска комисия.

Предстои изслушване на предложените еврокомисари от Европейският парламент. Европейският парламент трябва да даде съгласието си за целия състав на комисарите, включително върховния представител на Съюза по външни работи и политика на сигурност / заместник-председател на Европейската комисия. След получаване съгласиетоЕвропейският съвет официално назначава Европейската комисия в съответствие с член 17, параграф 7 от ДЕС. Очаква се новата Европейска комисия официално да започне работа на 1 ноември 2019 година.

(ПЗ)