Новини

Софиянци обичат розови домати

2019-09-15 

Много хора посетиха днес (15.09.) Фестивала на розовия домат, провел се в Княжеската градина в София. Явно хората ценят качествата на вкусния зеленчук, защото освен че си купиха домати, се хванаха и на хорото.
По принцип не ходя на мероприятия, организирани от търговски вериги, в случая Метро, но днес отидох, защото исках да говоря с производители. Производството на розови домати е трудно - ако стоката не се обере в предберитбена зрялост и не се реализира бързо - замирисва на домати до Бяло море и отвъд Дунава...
Така че питах, как работят с Метро - доволни ли са от партньорството. В неформалния разговор всички присъстващи производители със свои щандове - около 10-ина, казаха че са доволни. И не заради това, че от Метро са ги поканили на празника. Достатъчно въпроси зададох - за да преценя, че споделят реално как им върви търговията с голямата верига. Това е добре. Добре е и това, че със свой щанд участваше и Институтът по зеленчукови култури "Марица" - Пловдив, и че предлагаше семена от розов домат, собствена селекция.
И нещо не дотам добро - една производителка, но не домати, а на други продукти (месо, колбаси и т. н.), се опитваше да обясни на дами на средна възраст, че пръска доматите срещу листни въшки с отвара от вратига (???). На настоятелния ми въпрос: - Става ли?, си призна: "- Не става".

Яна Брезовска