Новини

Българският и френският министри на земеделието не одобряват споразумението Меркосур , в частта за земеделските стоки

2019-09-23 

България иска по-висок процент обвързана подкрепа в новата ОСП

 

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева се срещна с френския си колега Дидие Гийом в рамките на неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие в град Хелзинки, съобщи пресслужбата на земеделското министерство. Министър Танева е заявила, че за България най- важната тема е бюджетът по обвързаната подкрепа в Реформата на Общата селскостопанска политика 2021-2027 г. Страната ни настоява за осигуряването на адекватни нива на обвързана подкрепа. ,,За да запазим настоящата подкрепа към фермерите трябва да се даде възможност на държавите да прилагат схемата на нива от 18%+2% за протеинови култури, при условие, че няма да може да продължим преходната национална помощ, както предвижда предложението на ЕК”,  е посочила Танева.

Десислава Танева е запознала френския си колега с анализ на Института по аграрна икономика за прилагането на обвързаната подкрепа в периода 2015-2019г. ,,Той показва, че нямаме изкривяване през последните 5 г. и подкрепата е насочена към малките и средни земеделски стопани”, отбелязва министърът и е коментирала, че България и Франция винаги имат единомислие по важните теми.

По време на срещата двамата министри са обсъдили и търговското споразумение Меркосур. Десислава Танева е коментирала, че документът ще се отрази негативно на пчеларите в България. ,,Отчитайки интересите на евентуалните засегнати сектори, България не би могла да подкрепи изцяло ратифицирането на търговското споразумение в частта, касаеща селскостопанските стоки. Споделям притесненията на бранша”, заявява Танева. От своя страна министър Гийом е заявил, че Франция също не приема в този вид търговското споразумение.

Дидие Гийом е посочил, че Франция настоява за приемане на законодателство за етикетиране на продуктите с посочена страна на произход. От своя страна българският министър казва, че в България предстои промяна на законодателството в областта на храните и темата ще бъде предложена по време на обсъждането.

(ПЗ)