Новини

Република Корея дава знак, че европейските фермери са спечелили битката с болестта „луда крава”

2019-09-30 

След почти 20 години Република Корея премахна ограниченията си върху вноса на говеждо и говеждо месо от някои държави-членки на Европейския съюз. Производители от Дания и Холандия са първите, които могат да възобновят износа, гласи съобщение, публикувано на официалната интернет страница на Европейската комисия.

Комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом каза: „ Търговията не се състои само в извършване на търговски сделки. След много години упорит труд това съобщение означава, че холандските и датските фермери печелят нов пазар, за да продават говеждото си месо. За пореден път ЕС предлага за нашия селскостопански сектор. "

Комисарят Витенис Андрюкайтис , отговарящ за здравето и безопасността на храните, приветства това съобщение, като подчерта, че „ това е още един знак, че търговските партньори признават, че битката срещу СЕГ (болестта е известна с популярното име „луда крава” – бел. ред.) е спечелена и че качеството на говеждото и говеждото месо от ЕС е признато по целия свят. Допълнителният достъп до този важен пазар е отлична новина за производителите от ЕС! "

Комисарят по земеделието Фил Хоган каза: „ Това е много добре дошло развитие и важно изявление на увереността на южнокорейските власти в безопасността и качеството на европейското говеждо месо. След потвърждаване на достъпа за датски и холандски оператори се надявам, че няма да мине дълго, преди операторите в други държави-членки на ЕС да бъдат одобрени за износ на този важен и ценен пазар. Осигуряването на достъп за други държави-членки на ЕС ще продължи да бъде приоритет за Европейската комисия в двустранните търговски отношения с Корея. "

Отварянето на корейския пазар стана възможно благодарение на последователните усилия, полагани съвместно от Европейската комисия и държавите-членки на ЕС. Премахването на търговските ограничения, наложени през 2001 г. в отговор на огнището на спонгиформна енцефалопатия по говедата (СЕГ), е знак за заслужено доверие в цялостната, многопластова и много ефективна система за контрол на безопасността на храните и здравето на животните. Комисията ще продължи да работи в тясно сътрудничество с корейските власти, за да осигури достъп до пазара за останалите държави-членки, които все още очакват разрешение за износ на говеждо и говеждо месо. По време на среща, проведена на 4 септември 2019 г. по санитарни и фитосанитарни въпроси, корейските власти предоставиха уверения, че висящите заявления от държави-членки на ЕС (различни от Дания и Холандия) ще бъдат обработени своевременно.

ЕС и Корея от 2011 г. са свързани с търговско споразумение и Европейската комисия очаква да гарантира, че и двете страни могат да реализират пълния потенциал на това споразумение.

Търговското споразумение между ЕС и Корея спомогна за засилване на обмена, разрешаване на многобройните търговски пречки от двете страни и увеличаване на двустранната търговия с хранителни стоки с 10% годишно. Сега, когато санитарните ограничения за датското и холандското говеждо месо са премахнати, производителите от тези страни най-накрая ще могат да се насладят на намаленията на тарифите, предвидени в споразумението.

Източник: https://ec.europa.eu