Новини

От 13 до 18 март овощарите и зеленчукопроизводителите ще получат субсидията за обвързаната подкрепа

2020-01-25 

 Земеделските производители, кандидатствали за Кампания 2019 по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци, ще получат финансовата си подкрепа с половин месец по-рано, в сравнение с миналата година. Това е съобщил изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев по време на среща с представители на асоциациите на овощарите в България, състояла се на 24 януари т. г. Той е уточнил, че средствата ще бъдат преведени по сметките им поетапно от 13 до 18 март тази година, се пояснява в съобщение, публикувано на уеб страницата на ДФЗ.

Грудев е припомнил, че до 31 януари стопаните доказват произведената и реализирана продукция пред фонда. Той е заявrл още, че проверките на място остават интензивни. По думите му най-голям процент некоректно заявени за подпомагане площи са открити при производството на полски култури.

По време на срещата е обсъден и предстоящия прием по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”. По схемата тази година ще бъде разпределен над 4 пъти по-голям ресурс в сравнение с 2019 г. Бюджетът е увеличен от 3,6 млн. лв. на 18,6 млн. лв. Заявления ще се подават от 3 до 28 февруари 2020 г. Изпълнителният директор на ДФЗ е почертал, че приоритет при приема ще бъдат проектите на чувствителните сектори, каквито са тези на плодоветe и зеленчуците.

 Грудев е разяснил, че финансовата подкрепа ще покрие част от разходите за машини за пакетиране, линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция. Обхватът на схемата е разширен, като се включват и машини, оборудване и съоръжения за защита от слана и градушки.

(ПЗ)