Новини

Заявления по схемата за държавна помощ в растениевъдството ще се приемат до 28 февруари

2020-02-14 

130 проекта за над 10,5 млн. лв. са заявени по схемата към 10 февруари 

130 проекта за над 10,5 млн. лв. са заявени по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция“ от отваряне на приема на 3 февруари. Това е станало ясно по време на информационната кампания по Директни плащания за 2020 г. в Русе, съобщи пресслужбата на МЗХГ.

„Тази информация е важна за земеделските производители, особено и за региона, където активно е застъпено овощарството. Точна това е целта на нашата кампания, която върви в цялата страна, да представяме пред Вас актуална информация и възможностите за подпомагане по различни схеми и мерки. За нас е много важно да работим в диалог с Вас, да имаме обратна връзка и очакваме предложения по новата Обща селскостопанска политика (ОСП)“. Това е заявила заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на кампанията.

За настоящата година бюджетът по схемата за инвестиции в растениевъдството е увеличен 4 пъти в сравнение с миналата година и е вразмер на 18,6 млн. лв., е съобщила Дора Ненова от дирекция „Държавни помощи“ в МЗХГ. Тя уточнява, че заявления по схемата ще се приемат до 28 февруари  в Областните дирекции на ДФ „Земеделие“. Голяма част от постъпилите проекти към момента са за изграждане на съоръжения за защита от слана и градушка.

(ПЗ)