Новини

Във Франция кризата с короновируса постави селскостопанския сектор отново в светлината на прожекторите

2020-03-20 

Селскостопанският браншови съюз FNSEA е загрижен, че със затваряне на границите – десетки хиляди сезонни работници от други страни няма да се включат в пролетните земеделски работи

Във Франция коронавирусната криза постави селскостопанския сектор отново в светлината на прожекторите, тъй като продължават да съществуват опасения относно транспортирането на храна и сезонния недостиг на работници в земеделието, пише Сасил Барбиер, цетирана от https://www.euractiv.com/

Поставени на изпитание от високите очаквания на обществото относно развитието на модела на селскостопанско производство, връзката между французите и селското стопанство претърпява коренна промяна в средата на пандемията на коронавирус, коментира авоторката. Тя припомня, френското правителството публично благодари на служителите в сектора на хранително-вкусовата промишленост, че продължават да предлагат френските хранителни доставки.

В публикацията си тя цитира изказвания на редица министри и браншовици:

„Здравето и храната са двете основни грижи на нашите съграждани. Храненето е основополагащо и когато изглежда, че всичко се обърка, всеки го измерва в своята истинска стойност “, подчерта в публично писмо министърът на икономиката Бруно Льо Мейр.

„Вие, служителите на кооперации, МСП и хранително-вкусовата промишленост, сте съществено звено в тази верига на доставки. Именно вие предоставяте качествена, безопасна и проследима храна, независимо от условията, наложени ни от мерките за защита на здравето. Французите осъзнават това, днес повече от всякога “, каза той.

И в речта си пред нацията в четвъртък (12 март) президентът Еманюел Макрон припомни състоянието на земеделието като основно благо, също като здравето.

„Това, което разкрива тази пандемия, е, че има стоки и услуги, които трябва да бъдат поставени извън законите на пазара. Делегирането на храната, защитата ни, способността ни да се грижим за жизнената си среда на другите е лудост. Трябва да си възвърнем контрола над него, […] През следващите седмици и месеци ще са необходими пробивни решения в тази посока. Ще ги направя “, каза президентът.

Същото важи и за основния селскостопански съюз на Франция - FNSEA, който припомни, че „фермерите са част от националните усилия и всеки ден поставят свежа продукция на френската маса, без риск от недостиг“.

Въпреки че рискът от недостиг се изключва както от политиката, така и от селскостопанския свят, остават много въпроси как да се осигури френското производство в период на обща затвореност.

„Ако рафтовете на определени търговски обекти могат да бъдат временно празни, единствено поради поведението на определени клиенти, всички специалисти потвърдиха отново, че запасите от храна и основни нужди са достатъчни, за да осигурят снабдяването на френското население за няколко седмици“, според Министърът на земеделието Дидие Гийом.

Въпреки това ще възникнат определени предизвикателства, по-специално въпросът за сезонната заетост, чийто селскостопански сектор е основен потребител.

„С началото на прибирането на реколтата и пролетното засаждане на културите, наемането на земеделски стопани е изключително загрижено относно затварянето на границите. Страхуваме се, че нуждата от работна ръка в стопанствата няма да бъде удовлетворена и производството ще бъде загубено “, се казва в съобщение на FNSEA.

Сезонната заетост, особено на чуждестранните работници, позволява да се извърши необходимата допълнителна работа през периодите на прибиране на реколтата. А затварянето на граници, обявени от ЕС и Франция, би могло да затрудни набирането на работна сила, често идваща от Испания или дори Мароко.

Друга клопка е транспортирането на стоки. Веригата на хранително-вкусовата логистика трябва да се поддържа, за да се позволи транспортирането на стоки, казват от транспортното министерство, по-специално чрез поддържане на открити бензиностанции и други разпоредби за почивка на водачите на тежкотоварни автомобили.

(ПЗ)