Новини

Селскостопанският сектор в Европа може да се сблъска с драматичен недостиг на работници и опустошителни вреди поради COVID19

2020-03-25 

Председателят на Комитета на АГРИ Норбет Линс иска специални самолети и автобуси, които да превозват сезонни работници от Централна и Източна Европа

Селскостопанският сектор в Европа може да се сблъска с драматичен недостиг на работници вследствие на въведените гранични ограничения, за да спре разпространението на нов коронавирус, което може да доведе до "опустошителни" въздействия, според асоциацията на фермерите COPA-COGECA, цитирана от EURACTIV в публикация от днес (25.03.2020 г.)

В обръщение към EURACTIV, Пека Песонен, генерален секретар на COPA-COGECA (Копа Коджека – най-големия фермерски съюз в Европа, който си партнира с Европейската комисия), подчертава, че ограничаването на движението на сезонни работници може да причини дълготрайни и дългосрочни въздействия върху сектора и може да се разшири „далеч от тази година“.

Тъй като границите все повече се затварят, хиляди сезонни работници не са в състояние да достигнат стопанствата, които разчитат на техния труд, точно когато започва сезонът на прибиране на реколтата за много култури. 

Въпреки че броят на сезонните селскостопански работници, които стигат до равнището на ЕС, е неясен, Песонен казва за EURACTIV, че „стотици хиляди“ работници могат да бъдат засегнати в резултат на затварянето на границите.

Той добавя, че въпреки че намаляването на работниците може да доведе до "пагубно и дългосрочно" въздействие върху сектора като цяло, има редица държави, които са особено уязвими от това.

По-конкретно, той посочва Италия и Испания като особено развити в сектора на плодовете и зеленчуците, а те са двете държави от ЕС, които са особено силно засегнати.

Според италианската организация на земеделските производители Coldiretti над 25% от храната, произведена в Италия, разчита на ръцете на над 370 000 редовни сезонни работници, идващи от чужбина всяка година.

Румънците съставляват лъвския дял с общност от над 105 000 сезонни земеделски работници, работещи в италианските ферми.

EURACTIV Франция съобщава във вторник (24 март), че френското селско стопанство вече е под напрежение, заявявайки, че френските фермери ще се нуждаят от над 200 000 сезонни работници, за да осигурят събирането на сезонни плодове и зеленчуци.

Основният селскостопански съюз на страната, FNSEA, публично призова да се ангажират студенти, хора, които работят за кратко време, и самостоятелно заетите лица, за да помогнат на аграрния сектор на Франция.

Песонен също така коментира, Обединеното кралство е „особено уязвимо“, като се има предвид, че селскостопанският сектор в страната разчита на до 100 000 работници всяка година за събиране и обработка на културите.

Говорител на Националния съюз на фермерите в Обединеното кралство (NFU) се съгласява, казвайки за EURACTIV, че „производителите, които разчитат на сезонни работници да берат, опаковат и сортират нашите плодове и зеленчуци, са изключително загрижени за въздействието на коронавирусните мерки върху способността им да наемат работници. година ".

Съвсем наскоро в писмо, изпратено до еврокомисаря по земеделието Януш Войчоховски в понеделник (23 март), председателят на Комитета на АГРИ Норбет Линс подчертава, че свободното движение на работна ръка е критичен въпрос за селското стопанство, по-специално предвид няколко селскостопански сектора, по-специално плодовете и зеленчуците, но и лозарството, зависят от сезонен труд. 

Решаващият достъп на тези работници, главно от Централна и Източна Европа, до фермите в Западна Европа, трябва да бъде „улеснен чрез споразумение между страни на произход, транзит и местоназначение“, се казва в писмото. 

„Чрез издаване на„ преминаващ път “, предоставящ право на пътуване на сезонните работници със специални автобуси или влакове или дори самолети, може да се поддържа функционирането на селскостопанските сектори.“

Следователно Lins призова Комисията да „координира съответните действия между заинтересованите държави-членки, за да се осигури необходимото предлагане на работна ръка в ключовите селскостопански сектори“, като същевременно поддържа пълната защита на този сезонен труд срещу епидемията.

Песонен казва, че се надява ограниченията да бъдат премахнати и да се „предложат специални мерки за сезонните селскостопански работници“, макар как точно ще се осъществи това при сегашните обстоятелства, предстои да видим.

 Източник: https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/covid-19-measures-could-cause-devastating-labour-shortage-in-eu-farming/