Новини

Последният и предпоследният сняг задържаха сеитбата на пролетниците Добрата новина е, че в почвата се акумулира допълнителна влага

2020-04-04 

 Сеитбата на пролетни култури стартира с по-бавни темпове спрямо миналата година, се казва в Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин № 13/ към 01 03. 2020 г.), публикуван на официалната интернет страница на земеделското министерство. Засетите площи с царевица за зърно, към 01.04.2020 г., са с 37% по малко спрямо същия период на м. г. С около 86% процента в по-малко са и площите със слънчоглед.

Според специалистите, това няма да навреди на общия ход на сеитбата, защото тя е в началото си. Освен това, ранната сеитба на слънчогледа и царевицата стана възможна през последните години, защото и на българския пазар вече се предлагат последно поколение хибриди от нова генетика – по-адаптирани към по-ниски температури на почвата в момента на сеитбата и покълнването. Падналите напоследък снегове се отразяват добре и на акумулиране на повече влага в почвения слой, необходима за нормалната вегетация на пролетните култури, посочват  експертите.

(ПЗ)