Новини

Германия ще разреши да влязат до 40 000 сезонни земеделски работници през април и още 40 000 през май от Източна Европа

2020-04-04 

Работниците трябва да пътуват по въздух, а не с автобуси

Германия ще позволи на чуждестранните работници в страната да помогнат за прибирането на плодове и зеленчукови култури във фермите, заяви правителството в четвъртък (2 април), като облекчи предишните ограничения за пътуване, наложени за борба с новия коронавирус. Това съобщава в публикация https://www.euractiv.com/ от 03.04.2020 г.

Повечето от сезонните селскостопански работници идват от страни в източната част на ЕС, включително Полша, Румъния и България, не напомня в публикацията.

Европейската комисия в понеделник също призова страните от ЕС да разрешат на стотиците хиляди сезонни работници мигранти, които засаждат или събират култури, да преминат границите, въпреки националните мерки за ограничаване на коронавируса.

Германското министерство на земеделието е заявило в четвъртък, че е постигнало споразумение с Министерството на вътрешните работи на Германия да разреши до 40 000 сезонни земеделски работници от чужбина да влязат в страната през април, и още 40 000 през май.

Работниците трябва да пътуват по въздух, а не с автобус, за да се предпазят от заплахата от коронавирус, заявяват още от земеделското министерство на Германия.

(ПЗ)

Снимка: https://pixabay.com/