Новини

Монголия търси български храни, лекарства и ИТ услуги

2015-05-13 

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева участва в българо-монголски бизнес форум в Улан Батор, организиран от Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ ). Тя е част от официалната делегация на президента на България г-н Росен Плевнелиев в Монголия, което посещение е от 10 до 13 май 2015. Мариета Захариева проведе кратка среща с министър-председателят на Монголия Чимед Сайханбилег и президентът на България Росен Плевнелиев по време на бизнес форума. Тримата разговаряха за провеждане на срещи на ниво министри на икономиката между двете страни.  

Между България и Монголия се очертават редица области, в които има потенциал за засилване на сътрудничеството. Сред тях са минното дело, фармацевтиката, информационните технологии, земеделие и храни, инфраструктура, кожарска промишленост.

Български компании могат да произвеждат в Монголия самостоятелно или чрез джойнт-венчър с местни фирми, и да излязат на необятните пазари в Русия и Китай.

Интерес има в земеделието и в производството на храни. Монголия търси за внос български зеленчуци и консерви. Предстои по пилотен проект изграждането на оранжерия по българска технология. Освен това може да се инвестира в био ферма, която ще бъде направена в Монголия, като стойността на проекта е 21 млн. долара.

Във фармацевтичния сектор също има сериозен потенциал за създаване на смесени компании или за производство на продукция от български компании в Монголия. И сега нашите лекарства са добре познати и се внасят на монголския пазар, но потенциалът е още по-голям.

България като лидер в ИТ сферата би могла да е ценен партньор за Монголия. Българската компания „Контракс“ вече изгражда интелигентна система за контрол на градския транспорт в азиатската страна. Потенциал има за сътрудничество в създаването на софтуер, хардуер и интернет услуги.

В областта на енергетиката от страна на Монголия има интерес за проекти в областта на възобновяемите енергийни източници. Страната тепърва ще изгражда фотоволтаични, вятърни и хидроцентрали. В минното дело има възможности за добив на различни природни богатства в Монголия – черни и цветни руди, злато и др. В строителството търсят партньори за изграждането на инфраструктура. Монголия развива своята пътна мрежа, предстои да прави метро и ново летище. Ще строи много нови офис и жилищни сгради. Правителството има проект за създаването на индустриален и технологичен парк, който възлиза на 47.8 млн. долара.  

 

Източник: www.sme.government.bg/