Новини

По наблюдения на JRC-Mars на ЕК средните добиви от пшеница в ЕС се очаква да паднат с 4,7% в сравнение с 2019

2020-06-02 

Несигурността за новата реколта и икономическата обстановка в света заради КОВИД-19 се отразява на пазара на зърно, като запасите са вече 40% от годишното световно потребление, се отбелязва в Бюлетин № 5/ 2020  г., на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

 FOB цените от Украйна тръгват леко надолу и към края на м.май са: хлебна пшеница 224 US$/т, ечемика - 180 US$/т, фуражна пшеница - 213 US$/т. При царевицата FOB цената е 178 US$/т. , се сочи в бюлетина.

И още: -По наблюдения на JRC-Mars на ЕК (Съвместен изследователски център), средните добиви от пшеница в ЕС се очаква да паднат с 4,7% в сравнение с предходната година. Най-силно засегнати са страните от Източна и Северна Европа (Унгария, Румъния, Финландия). При рапицата реколтата се прогнозира да падне с 1% за година, като цената му ще е негативно засегната от ниските котировки на суровия петрол и намалялото търсене заради КОВИД-19. Световната реколта от рапица може да нарасне до 70 млн.т., а ЕС се изчислява да внесе допълнително 6 млн.т., основно от Украйна.

USDA не предвижда намаление на световната реколта от есенни култури, с дори 0,5% повече пшеница от миналата година. Страните от Черноморския басейн, които са сред най-големите износители не се очаква да бъдат засегнати.

 Средната цена на палмовото масло през м.май леко тръгва нагоре и FOB Индонезия е около 530 US$/т, което ще задържа по-скъпата търговия при слънчогледовото олио.

Текущите прогнози на САРА са производството от пшеница в България от новата реколта да не надмине 5,9 млн.т, а за ечемика производството може да доближи 550 хил.т. Общото максимално количество на добитата рапица се прогнозира на 410 хил.т., което е с 2% под нивото от 2019 година.

(ПЗ)