Новини

НАЗ отменя националното откриване на жътвата поради мерки да сигурност

2020-06-30 

Поради увеличеният брой на заразени граждани с COVID-19 и спазвайки мерките за сигурност, Националната асоциация на зърнопроизводителите отменя официалното откриване на жътвената кампания и ритуалното зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“, които бяха насрочени за 03. 07. 2020 г., се казва в съобщение на офиса на браншовата организация, разпратено до медиите.

През последната седмица броят на положителните тестове на COVID-19  се увеличи значително и товадоведе до решението на ръководството на НАЗ, обясняват мотивите си от асоциацията. И още: Придържаме се към изискванията на Националния оперативен щаб за ограничаване на масовите събития и струпването на много хора на едно място.

Пожелаваме на земеделските производители от цяла България успешна и богата жътва, въпреки лошите климатични условия тази година.

„Бъдете здрави и отговорни в името на вашето здраве и това на близките ви“, призова председателят на УС на НАЗ Костадин Костадинов.

 Проектът „Хляб на мира" е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа. Проектът стартира през 2012 г. като добитата ръж от полето около Помирителната църква в Берлин е изпратена до всяка държава-участничка. Така през 2013 г. се полагат първите ръжени семена на исторически важни места в 12-те държави.

НАЗ е официален партньор по Проекта за България от самото му начало. Традиционно всяка година представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната поема отглеждането на ръжта.

Повече информация за проекта можете да намерите на:

-         http://www.grain.bg/archives/5968,

-         http://www.friedensbrot.eu/

 (ПЗ)