Новини

ЕК отправя две допълнителни покани за предложения за промоционални програми в размер на 10 млн. евро във връзка с COVID19

2020-06-30 

За да подкрепи селскостопанския и хранително-вкусовия сектор при възстановяването на кризата COVID-19, Европейската комисия отправя две покани за предложения за програми за насърчаване. Тези предложения допълват изключителните специфични за пазара мерки за подкрепа, приети наскоро от Европейската комисия, се казва в съобщение, публикувано на официалния сайт на институцията. В съобщението се уточнява, че предложението е в размер на 10 млн. евро и включва: плодове и зеленчуци, вино, живи растения, мляко и млечни продукти и картофи за преобразуване на секторите, отговарящи на условията за подкрепа за промоция. (5 милиона евро за „мулти” програми и 5 милиона евро за „прости” програми). Тези разговори са насочени към секторите, които са най-засегнати от кризата. Програмите за популяризиране ще трябва да се изпълняват в ЕС или в която и да е трета страна и за срок от една година.

Това е  за първи път, когато Комисията отправя подобни покани, възможни в случай на сериозно смущение на пазара и когато промоционалните действия се разглеждат като адекватен отговор на ситуацията. Кризата COVID-19 оказа значително влияние върху специфичните селскостопански и хранителни сектори, главно поради бързите промени в търсенето и затварянето на ресторанти, барове и кафенета в целия ЕС.

Двете покани ще бъдат отворени до 27 август 2020 г. Едната покана е посветена на предложения  към „прости“ програми, които могат да бъдат изпращани от една или повече организации от същата страна на ЕС. Другата е за предложения към „мулти“ програми, които могат да бъдат представени от поне две национални организации, от поне две държави-членки или от една или повече европейски организации.

Източник: https://ec.europa.eu/info/news/covid-19-commission-launches-two-additional-calls-promotion-programme-proposals-2020-jun-30_en