Новини

Асоциация Дунавска соя проправя път на Европейската протеинова стратегия

2015-05-18 

Миналата седмицa в Берлин се проведе конференцията „Европа без ГМО – бъдещи възможности и предизвикателства“. В рамките на конференцията Асоциация Дунавска соя проведе форум посветен на протеина и устойчивото производство на соя в Европа. На него присъстваха представители на европейските правителства, бизнеса и неправителствените организации, учени, икономисти и представители на гражданското общество от цяла Европа, както и гости от Америка, Азия и Африка. От българска страна на форума присъства Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. Темата не е нова за България – през август 2014 г. в Кнежа се проведе Ден на соята, където пред близо 70 гости беше направена демонстрация на полето и семинар. Там със свои сериозни разработки по отглеждането на соя се представиха организацията Дунавска соя, Опитна станция Павликени и Института за агростратегии и иновации, който беше съорганизатор на събитието. 

 

Официално прессъобщение на Асоциация Дунавска соя /12 май, 2015

Около 400 участници от 60 страни се срещнаха по време на конференцията "Европа без ГМО – бъдещи възможности и предизвикателства" в Берлин. В тази рамка се проведе и форумът на Дунавска соя, посветен на протеина, с цел насърчаването на създаване на Европейска стратегия за протеини без ГМО чрез сътрудничество между Изтока и Запада. Този път Германия бе основна тема: с потреблението си на 5,9 милиона тона соя годишно, Германия е най-големият потребител на соя в Европа.

Производство на соя в Европа се увеличава: през 2015 г. 2,8 милиона тона соеви зърна вече се произвеждат в региона на река Дунав (включително Украйна и Франция – 7 700 000 тона). Украйна ще произвежда около 4,7 милиона тона, което е 60% от европейското производство на соя. За Германия европейската соя може да бъде реална алтернатива на соята, внесена отвъд океана. Програмата на Дунавска соя сертифицира европейската соя по три ключови критерия "регионална", "без ГМО" и "устойчива".

Асоциация Дунавска соя, Берлин, 7 и 8 май 2015 г.

В рамките на конференцията "Европа без ГМО", Дунавска соя проведе своята трета конференция. Тази година фокусът беше върху организацията на протеинови партньорства между Германия и страните от региона на река Дунав, в които производството на соя все повече нараства. В момента Германия внася 5,9 милиона тона соя без ГМО на зърно и соево брашно  предимно от страни отвъд океана. Дунавската соя може да бъде устойчива алтернатива на това.

И в петте речи на делегатите на форума бяха описани възможностите и  политическите предпоставки за отглеждането на соя в Европа.

Големият потенциал на региона на река Дунав

"Над 3 милиона хектара соя се отглеждат в региона на река Дунав (вкл. Украйна.)– което е еквивалентътна над 7,7 милиона тона. За десет години Европа може лесно да увеличи тази цифра повече от два пъти. Заедно с други европейски източници на протеин, намалената консумация на животински протеин и увеличаването на вноса на сертифицирана соя като ProTerra, Европа би могла да успее да премине към устойчиво производство на протеин до 2015 г.", според Матиас Крон, главен изпълнителен директор на Асоциация Дунавска соя, която е основана през 2012 г..

През 2015 г. отглеждането на соя се е увеличило в сравнение с 2014 г., със 180 000 хектара (включително Украйна – с 540 000 хектара), този растеж сам по себе си може да покрие търсенето на Австрия – около 600 000 тона. Докато през 2012 г. 3,9 млн тона са били произведени в Дунавския регион и Украйна, както и във Франция, през 2015 г. тази цифра ще нарасне до 7.7 милиона тона, ако прогнозите са точни. Това увеличение ще продължава с такива темпове, докато продължава търсенето от страна на преработвателите и търговците.

Асоциацията има големи надежди за северния регион на река Дунав: в средата на април Дунавска соя започна да работи в Полша и Украйна. "От края на 2014 г. ние работим съвместно с Асоциацията, за да направим Украйна важен и може би скоро – най-големият доставчик на Дунавска соя. 1.8 милиона хектара соеви зърна се отглеждат в Украйна през 2014 г.  – това е повече, отколкото в целия Дунавски регион – и нашият потенциал далеч не е изчерпан. 3-4милиона хектара са реалистична прогноза за следващите няколко години ", казва Ина Метелева от Svarog West Group.

Но и други страни от Дунавския регионсе очертава да станат значителни производители на соя. Основните причини за това са политическите условия в страните от ЕС. Донал Мърфи Бокерн, член на Европейско партньорство за иновации – фокус групата на Европейската комисия за протеинови култури, каза: "С новата Обща селскостопанска политика, много държави-членки ще имат възможност за насърчаване отглеждането на соя. Между тях и Словения, Полша, Унгария и Румъния взеха решение за обвързана подкрепа по 200-400 евро на хектар. Одобрението на соята като екологично насочени площи и задължението да се редуват културите ще мотивира земеделските производители да отглеждат соя.“

Първоначалните резултати вече са очевидни: Румъния, България и Унгария, но и страни извън ЕС, като Сърбия – само те, заедно ще отгледат 120 000 хектара соя през 2015 г.

Произведените от Европа вече 7.7 милиона тона соястават още по-съществени във връзка с търсенето,ако то продължава да намалява – тенденция, която стана очевидна през последните няколко години. Промени в навиците на потребителите и увеличаване на използването на други източници на протеин може да намали търсенето на соя до 2025 от настоящите приблизително 32 млн. тона до 27 милиона тона – тогава Европа може да успее да стане самодостатъчна по отношение на производството на соя.

"10 милиона тона соя могат да бъдат сертифицирани от ProTerra от Бразилия, а също и от Индия през следващите години. Заедно със 7.7 милиона тона соя от Европа, ние вече можем да покрием над 50% от търсенето в Европа", очаква с оптимизъм Йохен Кьостер, член на управителния съвет на ProTerra.

Промяна в Германия

Джорджо Дала Бона, Cereal Docks Italy и Рудолф Бюлер от земеделската асоциация на производителите Schwäbisch Hall разказват за съществуващите търговски връзки между европейските производители и потребителите.

 "Нашите прасета ние вече храним само с европейска соя.Нашите търговски връзки със сръбските земеделски производители са съществени и на място. Паралелно с интензификацията на отглеждането в Европа и повишеното търсене на устойчиви източници, ние можем да направим своя принос за една свободна от ГМО Европа", казва Рудолф Бюлер.

Джорджо Дала Бона също отчете положителния си опит с Дунавска соя: "Италианска, следователно европейска соя, вече се използва в Германия. През Дунавска соя търсенето се увеличава. В Италия имаме оптимални условия за отглеждане на соя. Ние трябва да използваме тези условия и по този начин можем да дадем важен принос за предлагането на протеин в Европа. Същественият фактор за успех за по-нататъшното увеличение на производството е индсутриалният сектор да продължи датърси европейската соя", каза още Джордо Дала Бона.

Това предизвикателство беше обсъдено на кръгла маса: Райнер Дюлвебер, Best3;д-р Биргит Вилхем, WWF Германия; Герхард Айгнер, Geflügehof Aigner KG; д-р Лудгер Брелох, REWE Group; Александър Хистинг, German Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik (Vlog ЕГ) и Каспер фон дер Кроун, KAT дискутирахапреминаването на Германия към европейската соя, както и снабдяването с европейски протеин.

5,9 милиона тона соя потребява Германия

Съседните страни по поречието на Дунав произвеждат повече соя, но увеличението на възможностите за преработка, оптимизирането на логистичните операции, моделите за ценообразуване и постоянното наличие на всички необходими качества все още е предизвикателство. Повечето от пилетата в Германия вече се хранят с продукти без ГМО по допълнителни програми, защото това се търси от потребителите.

"80% от всички германски потребители отказват генетично модифицирани продукти. Предприятията трябва да реагират", подчертава Александър Хистинг. Насърчаването на регионалното селско стопанство и намаляването на неустойчивия внос на соя е важно за природозащитната организация WWF, "не можем да "прехвърлим" нашата отговорност по отношение на уникалните ни ресурси – към почвата, водата и биологичното разнообразие. Ако ние внасяме соя, ние трябва да гарантираме, че отглеждането й е било в съответствие с екологичните и социални критерии, и че нови огромни области от саваната и тропическите гори не са се превърнали в соеви монокултури", казва Биргит Вихелм, говорител за защита на ресурсите и селското стопанство на WWF Германия.

REWE вече реагира преди година и публикува насоки за устойчива соя, която се използва като фураж. Това е инициатива, приветствана от WWF, но на практика е необходимо по-бързо действие. С печат "Без ГМО" VLOG и етикета на ARGE в Австрия, REWE вече предлага насоки на потребителите при пазаруването на храна.

Обширната програма на конференцията даде резултати: споразумение за снабдяване с европейски протеин

Девет фирми се представиха в рамките на конференцията. Вероятно ще се създадат нови контакти и ще започнат нови проекти. Общо 44 лектори направиха презентации в четири семинара, които се проведоха едновременно. По време на семинара на Дунавска соя беше демонстриран целия капацитет на Дунавския регион и потенциалните търговски канали;

на последвалата  работна среща с регионалния съвет на Баварски регионален съвет по земеделие бяха поканени експерти за обсъждане на предизвикателствата пред устойчивите вериги на доставки на соя без ГМО, произведена на местно ниво.

В контекста на практическия семинар "Свободен от ГМО и устойчив соев фураж в Германия: практически примери от предприятия за производство на комбинирани фуражи", предприемачите обясниха възможностите за комбинирана преработка, която е улеснение за големите фирми, за да могат те да направят първите си стъпки към соя без ГМО. По време на семинара "Устойчив протеин – соята като хранителен продукт" стана ясно значението на соята като храна и по този начин сериозния й принос към европейските доставки на протеин. Дунавска соя покани участниците на отделна работна среща, посветена нанаучните изследвания в областта на на семепроизводството.

"По време на конференцията ние за пореден път видяхме, че съществува фундаментален консенсус да бъде създадена обща Европейска протеинова стратегия в дългосрочен план. Нашата задача остава сертифициране на първичните преработватели,предприятията за производство на комбинирани фуражи и производителите. Но, разбира се, най-важната част са отношенията с фермерите", подчерта Крон.

 

Обучителни курсове, информационни събития и дни на полето обучават за сертифициране на Дунавска соя и за отглеждането на соя като цяло

Най-доброто практическо ръководство, публикувано миналата година, е преведено на пет езика и описва най-добрите земеделски практики за ефективно и устойчиво отглеждане на соя.

Друг проект, който съществува от ноември 2014 г., също има голямо значение за развитието на проекта Дунавска соя. Международната работна група под управлението на Федералната агенция по околна среда хармонизира стандартите за свободна от ГМО продукция за целия Дунавски регион. "От години Федералната агенция по околна среда е ангажирана да унифицирира регламентацията за производство, етикетиране и контрол на свободни от ГМО продукти, за да се създаде по-голяма прозрачност за потребителите и индустрията. Проектът Дунавска соя означава, че ние създаваме технически здрава основа за тези разпоредби и допринася значително за неговия успех", обясни Хелмут Гаугич, експерт по ГМО във Федералната агенция по околна среда.

Така Дунавска соя е в състояние да свърже земеделието на Дунавския регион на национално и международно ниво. Зараждащата се  европейската търговия на соя създава нови възможности за земеделските производители. Преработката на соя се извършва предимно в рамките на региона– не е такъв случаят с  пшеницата, която се изнася в непреработен вид. "Има голям растеж на потенциалните добиви в селското стопанство по поречието на Дунав и на използването на все още необработваеми земеделски земи – и така може да се произвеждат повече от двете – и пшеница, и соя. В същото време се увеличава броят на утвърдените вериги и отделните търговци в Германия, Швейцария и Австрия, които са ангажирани с устойчивите и регионални доставки на соя", обясни Крон.

Чрез този проект можете да получите достъп до огромен потенциал, отделно от възможностите за повишаване на европейското участие в снабдяването с протеин.  Проектът представлява регионална подкрепа за Дунавския регион чрез инвестиции в отглеждането на качествена соя, а също и за разрастване на река Дунав като артерия на доставките за Европа. Разширяването на инфраструктурата и капацитета за преработка, необходим за веригата на доставки, предлага на региона интересни икономически перспективи.

 

Асоциация Дунавска соя

Дунавска соя е независима организация с нестопанска цел, която представлява най-значимата инициатива в селскостопанския сектор в Европа. Дунавска соя свързва гражданското общество, политиците и важните предприятия от всички сектори по веригата, като се започне от свободно от ГМО производство на семена до производството на храни от животински и растителен произход. Дунавска соя застава зад свободна от ГМО соя, с контролирано качество, с произход от Дунавския регион и включва около 175 членове от цяла Европа. Асоциация Дунавска соя работи с цел обективно да се подобрят условията за успешно отглеждане на протеинови култури в Европа и за минимум внос на соя. Седалището на Дунавска соя се намира във Виена; регионални офиси до момента има в Нови Сад, Сърбия и в Букурещ, Румъния. Представители на Дунавска соя има в Швейцария и Италия.

Допълнителна информация за Дунавска соя можете да намерите на www.donausoja.org.

 Статията публикуваме с любезното съдействие на Институт за агростратегии иновации: тел.+359 2 423 73 23; http://www.agroinnovations.bg/