Новини

Нараства търсенето на свинско месо, пшеница, карантия и бебешки храни от Китай в търговския обмен с ЕС

2020-09-11 

Продължаващият силен износ на свинско месо и пшеницаот ЕС спомогна за смекчаване на търговските предизвикателства на Covid-19 и Brexit през първите пет месеца на 2020 г. В резултат на тези предизвикателства месечните стойности на износа и вноса от ЕС27 през май 2020 г. намаляха със 7,5% и 4,5% съответно под нивото от предходния месец. Между януари и май 2020 г. обаче общата стойност на износа на селскостопански храни в ЕС-27 се е увеличила с 2% в сравнение със същия период на 2019 г., достигайки 75,8 млрд. евро, докато стойността на вноса се е увеличила до 52,7 млрд. евро (увеличение от близо 1 %). През този период ЕС се радва на излишък в търговията със селскостопански храни в размер на 23,1 милиарда евро, което представлява увеличение от 5% в сравнение със съответните месеци на 2019 г. Това са сред основните констатации, съдържащи се в месечния доклад за търговията за януари-май 2020 г., публикувана днес от Европейската комисия, публикуван на уеб страницата на институцията.

Ръстът на износа от ЕС се дължи на изключително високите продажби на свинско месо в Китай и на зърнени култури в региона на Близкия изток и Северна Африка (MENA). Стойността на износа на ЕС за Китай се е увеличила с 1,93 млрд. евро през този период. В допълнение към свинското месо, другите селскостопански хранителни продукти на ЕС с голямо търсене от Китай са пшеница, карантия и храна за кърмачета. Силното търсене на ечемик и пшеница в ЕС води до увеличаване на износа за региона MENA, най-вече за Саудитска Арабия, където стойността на износа е нараснала с 464 милиона евро, както и Мароко (с 326 милиона евро) и Алжир (с евро) 313 милиона).

Общата стойност на износа на селскостопански храни от ЕС за Обединеното кралство е спаднала с 899 милиона евро, като вино, спиртни напитки и ликьори, пури и цигари, плодови и зеленчукови препарати, сирене и шоколад и сладкарски изделия са сред основните категории продукти, засегнати през тези месеци. Междувременно вносът от Великобритания е спаднал с 807 милиона евро; продуктовите категории са най-засегнати спиртни напитки и ликьори, шоколад и сладкарски изделия, тестени изделия и сладкиши.

Отбелязан е и спад в стойността на вноса на ЕС от САЩ (намаление с 416 милиона евро, дължащо се главно на спад в приема на ЕС от соеви зърна в САЩ), докато значителни спадове са регистрирани в стойностите на износа на ЕС (спад от 405 милиона евро, тъй като САЩ намаляват приема на спиртни напитки и ликьори, вино, плодови сокове, свинско месо и тропически плодове). Допълнителни спадове са регистрирани при износа на ЕС за Хонг Конг (спад с 203 млн. Евро), Сингапур (спад от 202 млн. Евро) и Ливан (спад от 143 млн. Евро), докато вносът е намалял от Индия (спад от 240 млн. Евро) и Украйна (спад с 217 милиона евро).

По отношение на продуктовите категории, търсенето от Китай предизвика значително увеличение на износа от ЕС на пшеница (с 1,49 милиарда евро) и свинско месо (с 1,4 милиарда евро), докато стойността на грубите зърна също нараства (общо 465 милиона евро) . Стойността на износа на вино от ЕС обаче е спаднала с 914 милиона евро, докато спиртните напитки и ликьорите и суровите кожи също са намалели, съответно с 835 милиона евро и 440 милиона евро.

Източник: https://ec.europa.eu/