Новини

Зам.-министър Грудев участва в срещата на Вишеградската група с България, Румъния и Словения

2015-05-20 

Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев взе участие в срещата на министрите на земеделието от страните от Вишеградската група и България, Румъния, и Словения, която се проведе в град Братислава, Република Словакия, се казва в съобщение на пресслужбата на МЗХ.

На срещата е подписана Обща декларация за подобряване работата и взаимодействието на производителите в рамките на веригата на предлагането на храни. В нея се призовава за намирането на решения на проблемите свързани с различното съотношение в икономическото влияние на субектите по веригата. Отбелязва се и отрицателното въздействие на нелоялните търговски практики върху фермерите, които са най-слабото звено от веригата и се подчертава необходимостта от подкрепа за сдружаването на земеделските производители. Това ще доведе до укрепване на мястото им във веригата на предлагането на храни.

 

В рамките на срещата са обсъдени и приетите заключения на Съвета за опростяване на Общата селскостопанска политика, приети от Съвета на ЕС на 11 май 2015 година.