Новини

Към 25 май са подадени 106 950 заявления за подпомагане чрез директни плащания на площ

2015-05-26 

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов откри нов и модерно оборудван обучителен център на институцията, базиран във Велико Търново, съобщиха от ведомството. 

Центърът се състои от голяма зала, пригодена и за обучения онлайн, със 120, напълно компютризирани места, мултимедийни проектори и малка конферентна зала, подходяща за провеждането на публични събития. В центъра ще се обучават експерти на Фонд „Земеделие“ от цялата страна, той ще бъде безвъзмездно използван и от всички подчинени на МЗХ служби и агенции. Градът е избран заради географското си положение – в центъра на страната, което го прави удобен за събирането и обучението на експерти от регионалните структури.

Веднага след откриването се проведе първото обучение на служители от техническия инспекторат от няколко областни дирекции във връзка с новите приеми по Директните плащания и Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. и нуждата от последващ контрол.

 

 На краткия брифинг при откриването изпълнителният директор на ДФЗ увери, че кампанията по заявяване на директните плащания за 2015 година ще може да се довърши съвсем спокойно, след като срокът за подаване на заявления беше удължен с 2 седмици – до 29 май (без санкции) и до 22 юни (със санкция). Към 25 май са подадени 106 950 заявления за подпомагане, като са декларирани 3 365 000 хектара земеделски земи.