Новини

Популацията на дивата свиня е намаляла повече от два пъти в сравнение с пролетната таксация

2021-01-07 

"Разчитаме много на ловците и през последните два излета на ловния сезон на дива свиня отговорно да попълнят данните в предоставените им формуляри", апелира инж. Юлиян Русев, началник отдел "Ловно стопанство" в Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), цитиран от пресцентъра на ведомството. "Това ще помогне за изготвянето на актуален мониторинг по новата методика, която е в ход от началото на ловния сезон. Показателни за извършване на мониторинга са първите четири и последните четири ловни излета", допълва експертът.

През първите четири ловни излета ловците са попълнили 117 000 формуляра, данните от които показват, че популацията на дивата свиня е намаляла повече от два пъти, в сравнение с пролетната таксация, се казва в съобщевието на ИАГ. Според обобщените цифри, 20 000 диви свине обитават ловните полета на страната ни, а в определени региони бройката е минимална. Най-малко диви свине, ловците са забелязали на територията на Регионална дирекция по горите - Русе, малко повече от 200 диви свине. Ловците на територията на РДГ Варна и Стара Загора също констатират почти пълно обездивечаване откъм този ловен вид.

Най-голяма е популацията на вида на територията на РДГ - Кърджали, където са отчетени повече от 2500 броя животни от вида и РДГ - Смолян, се твърди в информацията.

(ПЗ)