Новини

Заместник-министър Грудев откри български щанд в 9-то издание на „Планета на вкуса 2015“ в Париж

2015-06-24 

Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев откри български щанд на Международния дипломатически форум „Планета на вкуса“ в Париж, Франция.

Страната ни участва  за пети пореден път със собствен щанд, на който бяха изложени български био продукти – вина, сирена и кашкавал от краве, овче и козе мляко.

Деветото издание на събитието събра 22 държави от цял свят и се състоя в резиденцията на извънредния и пълномощен посланик на Федерална Република Германия.

Щандът бе посетен от съветника по земеделските въпроси на президента на Френската Република Филип Винфон, от президента на Национална земеделската камара на Франция Ги Васьор, от генералния директор на Международната организация по лозата и виното Жан-Мари Оран, редица посланици,  дипломати и представители на земеделската професионална и политическа общност на Франция.

 Представители на френски изби и големи търговски вериги проявиха интерес към изложените продукти, като изтъкнаха високото им качество и отличен вкус.

 

Над 300 френски сомелиери, представители на водещи търговски вериги и дипломати, оцениха високо селектирани български вина по време на дегустация в Париж, състояла се на 22.06.2015 г.. Събитието бе организирано от Изпълнителната агенция по лозата и виното, Националната лозаро-винарска камара и Посолството на Република България във Френската република и се проведе в централата на Международната организация по лозата и виното (OIV) във Франция. Българските фирми представиха над 50 различни вида бели и червени вина – Каберне Совиньон, Мерло, Мавруд, Совиньон блан, Шардоне, както и розе и други.

Дегустаторите останаха впечатлени от отличните вкусови качества на българските вина, като заявиха, че те са конкурентни на световните пазари. Енолози коментираха, че специфичните сортове български вина, които бяха представени, са с уникални вкусови качества. Генералният директор на OIV Жан-Мари Оран пожела на българските производители да продължат да работят активно по утвърждаване на българското вино като висококачествен продукт на европейските и световни пазари.

Българското винопроизводство има хилядолетни традиции и представените вина са пример за световно качество, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев пред гостите на събитието. Той допълни, че високата оценка, която е била дадена на вината по време на дегустацията, представлява възможност за българските производители да стъпят на нови пазари. Приветствие към гостите отправи и извънредния и пълномощен посланик на България Ангел Чолаков.

 

 

Инормациите са предоставени от пресслужбата на МЗХ