Новини

МЗХ организира щандове с български продукти в големи търговски вериги в Германия

През месец април Министерство на земеделието и храните ще организира български щандове в повечето големи германски търговски вериги. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев при откриването на българския щанд на най-голямото в света изложение за земеделие и храни „Зелената седмица“ - 2016 в град Берлин.  Той допълни, че първият такъв се предвижда да бъде именно в германската столица.

„Когато предоставяме качествени продукти и те са промотирани добре – активно и атрактивно, считаме, че всеки консуматор би отразил качеството на продуктите ни”, подчерта заместник-министър Грудев. Той уточни, че основният интерес на германските потребители е насочен към българското вино, но млякото и млечните продукти също са широко застъпени на немския пазар. „Има специален интерес и към биологичното производство, плодове, зеленчуци, мед и традиционни месни специалитети с географско обозначение. Това са стоките, за които се договорихме, че ще бъдат промотирани”, каза още Васил Грудев и поясни, че на тези щандове традиционно ще присъстват и всички продукти, които са свързани с розата и розовото масло.

По думите му, именно чрез такъв тип промоционални кампании може да се събуди интересът към българските стоки и да се даде възможност родните продукти  да присъстват в европейските вериги. „За нас е важно да дадем възможност на всички наши храни да станат популярни на пазара“. Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев и министърът на земеделието и прехраната на Германия Кристиан Шмид откриха българският щанд на най-голямото в света изложение за земеделие и храни „Зелената седмица“ - 2016 в град Берлин. Посетителите имат възможността да се насладят на вкусни български ястия, както и на фолклорна програма с каба гайда, по време на която се представят ястия по атрактивен начин - танц на хлебаря, на месаря и др. По време на официалното откриване заместник-министърГрудев заяви, че за страната ни е от изключително важно значение фактът, че представя свои продукти за 27-ми пореден път на изложението.

 „Тази година сме се постарали щандът да бъде с високо качество, а витрините му да предлагат качествени български продукти. Тази витрина ще даде възможност на нашите производители и на българските стоки да стъпят, както на германски, така и на световния пазар. Това е основната цел на участието в такъв вид форуми”, обясни  Грудев.

На тазгодишното изложение страната ни се представя с традиционни български храни, сред които  вина, екологичен мед , защитените месни храни с традиционни наименования - Панагюрска луканка, филе „Елена“, роле „Трапезица“,„Кайсерован врат Тракия”. На българския щанд ще се предлагат и млечни продукти - био краве кисело мляко, био краве сирене, българско краве, овче и козе сирене и кашкавал от овче мляко.

Българският щанд е представенна площ от 140 кв.м. и е най-големият до момента  от изминалите участия на страната ни в изложението.

 

Информацията е на Дирекция „Връзки с обществеността и протокол“, МЗХ