Цветя и градини

Фенхел – коренов копър – зеленчук за всеки вкус!

2014-06-09 

Фенхелът (Foeniculum vulgare), известен още с името „коренов копър” е от семейството на познатия на всички обикновен копър, който широко се използва като зелена листна подправка в кулинарията. Фенхелът произхожда от Средиземноморието и представлява многогодишно ароматно растение, достигащо на височина до 1,5-2,0 м. Отглежда се заради ароматните си листа, семена и силно удебелен корен. У нас е малко познат, въпреки че все по-често се предлага в големите търговски вериги. За сметка на това, в най-реномираните български ресторанти, особено в курортите, готвачите го използват много често в салати, супи, рибни ястия, задушен в различни блюда и гарнитури.Освен удебеления корен се за подправка се използват и ароматните му листа. В Европа, особено в Италия, фенхелът е част от обичайните зеленчуци.

Всъщност, растението е познато на човека от дълбока древност. Първият писмен документ, където е упоменат е в ръкопис на древноримският историк Плиний, който се възхищава от неговите лечебни свойства. Древните римляни са го използвали освен като подправка, но и като лечебно средство срещу очни заболявания – катаракта (перде), конюнктивити, срещу простудни заболявания, и др. В листата на растението се съдържат аскорбинова киселина, каротин и витамините В, Е и К; в семената – полезни етерични масла, белтъчини и захари. Фенхелът е и ценен диетичен продукт – в семената му се съдържат 345 калории, а в удебеления корен – едва 31 калории.

Понастоящем се отглеждат два вида културен фенхел – обикновен, наричан още „аптечен” за лечебни цели и италиански – с много удебелени месести стъбла, използван като зеленчук. Що се отнася да отглеждането му, фенхелът е доста непретенциозен към факторите на растеж. Може да бъде култивиран в различни климатични условия, с изключение на крайните северни зони.

Успява на всички почви, но предпочита дренирани и топли площи. Расте и на песъчливи почви и след доброто му начално развитие, за което се нуждае от умерена влага, издържа на суша.

Семената се сеят направо в лехата напролет (март, април) или наесен (октомври ноември). Могат да бъдат засети и през юни, стига почвата да е влажна през целия период на кълнене (около 22 дни), защото твърдите семена, за да поникнат се нуждаят от постоянна влага. След поникване посевът се прорежда, като разстоянието между отделните растения е 15-20 см.

Презимува успешно, а при мека зима – листата не отмират и могат да се използват непрекъснато. При влажни почви – измръзва. През вегетацията се полива регулярно и се предпазва от плевели чрез леко разрохкване.  По време на цъфтежа привлича пчели и други полезни насекоми чрез които се опрашва. Наличието на фенхел в градината ще ви помогне да предотвратите нашествието от листни въшки, защото острата миризма, която излъчва, ги отблъсква.

Като цяло обаче фенхелът не е добър съсед в градината. Той затруднява развитието и растежа на боба, доматите и пипера. Същевременно, засят в близост до пелин и кориандър, той самият изостава в растежа си. В никакъв случай не го сейте в близост до обикновения листен копър, защото растенията са кръстосано опрашващи се и от хибридизацията ще се получат семена с влошени качества.

 

Специалистите препоръчват да се отдели специална леха за фенхела в градината.