Цветя и градини

Солитери за малка градина

2014-04-27 

Детайли 

Не са редки случаите, когато площта за декоративна градина е съвсем малка. Истинско предизвикателство е да се подберат растенията за малка гадина, която да изглежда добре – да не претрупана, да не скучна или пък хаотична. Специалистите са на мнение, че малка по размери градина, състояща се само от ниски растения е безлична. Затова, в градинарската практика най-често се препоръчва в такива градини да се засади единичен екземпляр (солитер) от някакъв вид голямо или пък с необичайна форма дърво или храст, който ще я украси и чудесно ще си контрастира с ниските стелещи се или почвопокривни видове.

Солитери се наричат единично засадените растения, имащи висок декоративен ефект и са особено значими за пространственото оформление на градината. Големите и интересни екземпляри много добре се виждат, засадени на границите на участъка или в центъра. Солитерите представляват своеобразни живи склуптури. Те могат да бъдат дървета, храсти, едроразмерни декоративни треви. Като великолепен вариант си остава  -вечнозелен иглолистен вид.

Растенията с красива форма, като драцената и юката, създават особена атмосфера във вътрешните дворчета. Повърхността на почвата около стволът им най-често се засипва с дребни камъчета или чакъл. Ако на тях системно се отстраняват долните листа и се оформя короната им чрез резитба, те се превръщат в малки красиви дръвчета. Гигантската драцена е достатъчно зимоустойчива, но в по-студените райони е добре да се отглежда в големи саксии и през зимата да се покрива с материали, които да я защитят от студовете.

И у нас, напоследък, в по-топлите райони с успех като солитер може да се отглежда зимоустойчивият банан (Musa basjoo). Това чудесно екзотично растение с огромни тропически листа преобръща пейзажа. През зимата е желателно да се покриват с мулч корените. За тази цел може да се използват почва, компост, оборски тор и/или всякакви растителни остатъци – 30 см слой слама, трева, листа, стъбла и т. н.

Аралията има забележителна форма. като добре разклонен храст. Достига на височина до 3 метра, и ако искате да я превърнете в дърво, в ранна пролет, ежегодно, подрязвайте ниските клони. Като солитер – махонията с нейните красиви листа изглежда привлекателно през всички сезони. Освен това, цветът й е много оригинален и с аромат на момина сълза.

Не е необходимо да се засажда голямо растение. Посочените видове нарастват бързо и придобиват елегантен вид. Но засаждайте ги на достатъчно разстояние от другите растения, за да може от различни точки в градината да се оцени красотата им.. Важно е също да се избират растения, които целогодишно запазват красив външен вид, а и също – да са подходящи за климатическите условия на района.