Растителна защита, торове, семена

ДюПон РЗ алармира за фалшива Салса на пазара

2016-11-10 

ДюПон Растителна Защита помага на земеделските производителите да разпознаят фалшивите и нелегални пестициди, да защитят своите култури и себе си, използвайки качествените и ефикасни оригинални продукти на компанията.

През последните няколко седмици получаваме сигнали от много наши клиенти за наличието на Салса – хербицид при рапица с украински етикети. След проверка на холограмните знаци на редица продукти установихме, че те не съществуват в базите данни на ДюПон и продуктът е фалшив. В момента са изпратени мостри в независима лаборатория за изследване на активните вещества и установяване на съдържанието на продукта.

През последните години на пазара бяха засечени и други фалшиви продукти на ДюПон с украински етикети, при които анализа показа  несъответствие със съдържанието на активно вещество и непознати примеси в сравнение с оригиналните продукти.

Често активните вещества в нелегалните продукти за растителна защита са с намалено съдържание или са примесени с други съединения с неясен произход. Има много случаи, когато при анализ на такива продукти, не се установява наличие на активно вещество. Когато използва нелегални пестициди, земеделският производител рискува много неща - от липса на ефикасност до унищожаване на културата или до конфискуването на продукцията поради наличие на остатъци от непознати или забранени вещества.

Бихме искали да предупредим земеделските производители, че продуктът Салса не е регистриран в България и неговата употреба е незаконна.

За да се предпазите от покупката на фалшиви и нелегални продукти Ви предлагаме няколко основни точки, на които да обърнете внимание:

1.         Купувайте от сигурен източник, например оторизиран търговец или дистрибутор

2.         Изисквайте фактура – ако продуктът е фалшив вероятно продавачът няма да издаде такава. Проверете дали името на продуктите и заявените количества отговарят на това, за което сте се договорили. Ако има разминаване поискайте нова фактура или върнете стоката.

3.         Обърнете внимание, ако цената на продукта е много ниска. Твърде хубаво е, за да е истина.

4.         Обърнете внимание на етикета - частичните и непълни етикети са индикатор, че продуктът най-вероятно е незаконен. Етикетите трябва да са на български език.

5.         Ако попаднете на продукт, за чиито произход не сте сигурни, свържете се с търговския представител на ДюПон за вашия регион. Той може веднага да провери по номера на холограмата дали продуктът е оригинален. Телефони за връзка можете да намерите на сайта на ДюПон www.agro.dupont.bg.

6.         Съобщете, ако имате подозрение за фалшиви или нелегални пестициди. Свържете с Вашия дистрибутор, представителите на компанията или подайте анонимен сигнал на безплатния телефон 0800 18 112.

Източник: www.agro.dupont.bg