Растителна защита, торове, семена

Контрол на вредоносния бактериен рак (пригор) по черешата чрез есенно третиране

2016-11-14 

Бактерията,причиняваща бактериен рак (пригор) по черешата е разпространена у нас във всички овощарски райони и през години с влажни и хладни есен и пролет нанася  значителни щети.   

Симптоми

При черешата симптомите се наблюдават най-често по ствола, скелетните клони  и разклонения /на снимката/. Около мястото на повредата се забелязва хлътване или подуване на тъканите. Кората е с по-тъмен цвят, лъскава и мазна. В повечето случаи в мястото на повредата тя е разкъсана и раните са покрити със смола. При обелване на кората в мястото на инфекцията и около него се вижда, че камбият и сърцевината са с тъмнокафяв цвят. Повреди се наблюдават и по крайните разклонения и пъпките , които през пролетта не се развиват остават сухи и покрити със смола /фиг. 2/.

При разрязване се вижда, че тъканите под пъпките са некротирали. Симптоми по листата и плодовете се наблюдават много рядко. Нападнатите листа са дребни светлозелени и са осеяни с тъмнокафяви петънца с диаметър 2-3 mm и с по-светъл ореол. По плодовете повредите се изразяват в дребноплодие и хлътвания. При благоприятни условия за развитие на болестта и при непровеждане на борба срещу нея тя обхваща постепенно цялото дърво.Отначало изсъхват отделни клонки и скелетни разклонения, а по-късно и цялото дърво. Обикновено листата на болните дървета не окапват през есента.

Причинител на бактерийния рак/пригор/ е бактерията Pseudomonas syringae p.v. syringae.

Цикъл и епидемиология на болестта

Бактерията презимува в раковите образувания върху заразените стволове, клонки, клони, пъпки. През пролетта бактерийните клетки се разсейват от дъжда и по време на цъфтежа заразяват цветовете и младите листенца. По-късно при засушаване  и затопляне на времето бактерията преминава в епифитна фаза /живее върху листата и клонките без да ги заразява/ и така остава върху тях до листопада.

През есента по време на листопада бактериите се активират и причиняват заразявания главно през листните отпечатъци, рани, нанесени от резитба, обработки, вредители и измръзване.

Контрол и ограничаване на бактерийния рак при черешата

За ограничаване разпространението на болестта е необходимо изкореняване и унищожаване на изсъхналите дървета, а така също и изрязване до здраво на изсъхналите клони и клонки.

Внимание! Резитбата се провежда през летните месеци непосредствено след беритбата, когато защитните сили на растенията са по-големи, а патогена е с по-слаба активност. Раните от резитбата да се замазват с блажна боя  с добавка на  меден сулфат или шампион, или фунгуран. Инструментите за резитба да се обеззаразяват с натриев хипохлорид 1:4 или спирт за горене.

За предпазване от заразяване се провеждат две пръскания – през есента по време на листопада и рано през пролетта преди разпукване на пъпките с един от мед-съдържащите фунгициди: Бордо Микс 20 ВП – 375-500 г/дка (раб. р-р -40-100 л/дка), бордолезов разтвор 2% за есенно третиране и – 1 % - пролетно третиране,  за есенно третиране - Шампион – 0,4 % , Фунгуран – 0,4%. 

 Статията е авторска и е публикувана в бр. 10/ноември-декември 2016 г. на сп. „Практично земеделие”

Източник снимка: http://www.omafra.gov.on.ca/