Растителна защита, торове, семена

И през 2017 г. - Пионер Семена България ще предложи хибриди с най-добрата селекция на българските фермери

2017-01-01 

Изявление на Иван Костадинов, Продуктов Мениджър на Пионер Семена България, пред журналисти от аграрни медии, акредитирани за отразяване на Шестия национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България, декември 2016 г, гр. Пловдив:

От името на Пионер Семена България, днес, имам удоволствието и честта да поздравя членовете на Националната асоциация на зърнопроизводителите  - една от най-влиятелните земеделски професионални организации в България, по повод на 10-годишният  й юбилей.

Ще представя пред нашите уважавани партньори, най-новите предложения и последните новости на Пионер Семена за 2017 година, както и за няколко години напред.

На първо място – това е откриването на нова станция – Мултикултурна станция за селекция в гр. Севиля, Испания. Там се работи много усилено по повишаване сухоустойчивостта на царевичните хибриди от добре познатото портфолио на Optimum®AQUAmax® продуктовата линия.

Селекцията на слънчогледа се издига на ново, много по-качествено ниво, сходно с това, което се прави при царевицата от  ДюПон Пионер в САЩ.

Така че, българските фермери, както и фермерите от цяла Европа, ще имат възможността много по-бързо да получават последните, най-нови разработки при едни от най-качествените хибриди слънчоглед на Пионер, в това число –  Express® толерантните и по Clearfield®Plus технология слънчогледови хибриди, които съвсем скоро ще навлязат много масово в нашето портфолио. Вече сме много силно конкурентни на всички други фирми в този сегмент и ще имаме удоволствието да представим едни от най-добрите „Plus“слънчогледови хибриди. През 2018 г. ще започнем с Clearfield®Plusхибрида Р64СР130, който ще може да се види в демоопитите през 2017 година. Ще представим и по-нови хибриди през 2018 и 2019 година.

В станцията, в Севиля, се работи много интензивно и в направление – селекциониране на рапица, генетично устойчива на паразита синя китка. Известно е, че в България, с увеличаване на площите с тази култура, през последните години се появи и проблемът със синята китка, подвид – различен от този при слънчогледа. Селекционерите на ДюПон Пионер работят и имат готовност след няколко години да предложат генетично устойчив хибрид рапица на синя китка. При селекцията на Пионер първо се разчита на  генетиката /б. р. - генетичната устойчивост на хибрида/, а след това идва ред на химическата защита, която може само да подпомогне контрола, но не и да се разчита на пестицидите като на основен фактор. Ние сме убедени в превъзходството на генбанката на Пионер  и имаме възможността да предложим най-добра селекция на българските фермери.

За 2017 година ще предложим на българския пазар ТРИ НОВИ ЦАРЕВИЧНИ ХИБРИДА. Това са:

- Р9074, ранен хибрид за зърно, който е в началото на група ФАО 300;

-Р9537 – в края на ФАО 300 – началото на ФАО 400;

-Р1672 -  който е в по-късната група като селекция. Той е много добър силажен хибрид – с много добро съотношение на листно стъблена маса към зърно, което означава високо енергийно съдържание и много голяма биомаса. При силажиране от него се получава висококачествен силаж.

При слънчогледовите хибриди ще предлагаме основно:

-Р64LE25, който и сега е най-продаваният хибрид от портфолиото на Пионер. Прогнозата ни е, че и през 2017 г. отново ще се отглежда на повече от 2,5 млн. декара в страната.

-В допълнение към него ще предлагаме и един малко по-ранен хибрид Р63LE113 – за отглеждане на по-висока надморска височина, с по-високо маслено съдържание. Препоръчва се като партниращ хибрид на Р64LE25 в райони със силноизразено засушаване по време на наливане на зърното.

- При шарения слънчоглед ще се предлага хибридът Р64ВВ01.

Разбира се, фермерите могат да избират и от другите наши хибриди царевица и слънчоглед, които са на разположение в богатото ни портфолио, съобразно техните агроклиматични и стопански условия.

2016 година завърши доста успешно за Пионер. В САЩ, в началото на декември, се получиха резултатите от сравнителните опити. В 80% от случаите, когато се сравняват два хибрида царевица – на Пионер и на конкурентна фирма в една и съща група на ранозрялост, хибридите  на Пионер имат  превъзходство в добива – между 100-150 кг в повече при нива на добиви от 1000 – 1100 кг/дка, в полза на Пионер. Това означава с 10% по-високи добиви при нашите хибриди. Същата тенденция се наблюдава и в България. През 2016 година прибавихме още 2% по-високо пазарен дял към този при царевицата и вече сме с 60% пазарен дял при царевичните хибриди за територията на страната.

При слънчогледа, традиционно Express® толерантните хибриди слънчоглед на ДюПон Пионер се представиха изключително добре. Имаме различни хибриди, които са подходящи за стресови условия, и при засушаване; и хибриди с висок потенциал за добив, като напр. Р64LE99. Добивите от слънчогледовите хибриди, отглеждани по  ExpressSun® технологията, бяха високи, с високо маслено съдържание, и разбира се, с липса на фитотоксичност при следващата култура, най-вече при пшеница. За разлика от други технологии на конкурентни фирми, които и тази година показват известна фитотоксичност, когато пшеницата се отглежда след такива хибриди.

Моментното състояние на рапичните посеви/ б. р. - към началото на декември 2016 г./, засети с хибриди на Пионер, по сведение на нашите регионални агрономи, е много добро, и ако не се случат екстремни метеорологични явления, те ще презимуват добре, и напролет ще развият напълно високия си потенциал за добив.

На снимката: Иван Костадинов

 Статията е авторска и е публикувана  в бр. 1/януари 2017 г. на сп. „Практично земеделие”