Растителна защита, торове, семена

От 2018 г. ДюПон ще предложи нов фугицид – Сиелекс и нов хербицид- Омнера на българския пазар за житни култури

2017-07-30 

Действието на новият фунгицид  Сиелекс, който ще бъде на пазара от 2018 г., (комбинация от SDHI фунгицид  и ципроконазол) беше показано в парцела с пшеница на опитното поле в землището на гр. Славяново, обл. Плевен, в рамките на Откритите дни 2017, които ДюПон Растителна защита България организира т. г.

 Новият фунгицид е с активно вещество от най-новата група SDHI, която все по-често присъства и ще присъства във фунгицидите от най-ново поколение. Тези най-нови фунгициди се справят много успешно със същия широк спектър от заболявания при житните, както и стробилурините, но с по-различен механизъм. Сиелекс, освен мощно фунгицидно действие, има и силно изразен физиологичен ефект, който се изразява в стимулиране на растежа на корена. По този начин растението натрупва повече биомаса за усвояване на вода и хранителни вещества, което пряко влияе върху добива. Този физиологичен ефект е уникален за Сиелекс и е принципно различен от физиологичния ефект на стробилуриновите фунгициди. В показан полеви опит, третирането е извършено с новия фунгицид  Сиелекс (в доза 50 мл/дка).  Посевът изглеждаше перфектно опазен от болести, с ясно изразен зелен ефект, и добро озърняване на класовете. Фермерите, присъстващи на презентацията, проявиха подчертан интерес към новия фунгицид на ДюПон и получиха компетентни отговори на въпросите си от Маргарита Петкова, Търговски представител на ДюПон Растителна защита за Централна и Североизточна България.

 

През 2018 г. ДюПон ще предложи и новия хербицид  Омнера на пазара в житни, съобщи М. Петкова. Новият хербицид съдържа три активни вещества. Фермерите се убедиха в безпощадното хербицидно действие на Омнера, в третираната с него опитна парцела. Отлично се справя със самосевката от технологични слънчогледи, независимо дали е Express или Clearfield– много тежък проблем за фермерите. Справя се и със самосевка от Clearfield рапица, другият голям проблем за производителите. От догодина, с Омнера, ще имате работещо решение срещу тези проблеми, подчерта Маргарита Петкова.