Растителна защита, торове, семена

Българските сортове домати са на адрес: Геосемселект – Къде са производителите?

2017-08-26 

Васил Ангелов (на снимката), агроном и главен специалист във фирма „Геосемселект”, в блиц интервю за  сп. „Практично земеделие” представи качествата на новия хибрид домати на Геосемселект ООД:

 -Един от двата нови хибриди домати, които българската селекционна и семепроизводна  фирма Геосемселект ООД ще регистрира следващата година и ще предложи за пазара, тук, на демонстрационното полето на Аграрния Университет - Пловдив, е представен под работен номер GS 2017/1 (на снимката).

Плодовете са без зелен пръстен, с леко продълговата форма. Индетерминантен хибрид, с висока устойчивост на всички стопански вредоносни болести. До 7 – 8-ма китка запазва едрината на плода. Надяваме се, да се наложи за производство в стъклени оранжерии. Очакваме официална регистрация, както вече казах, през 2018 г, но ще предложим на производителите мостри от него, за да оценят качествата му. Търсим малко по-различна форма на домати, и очакванията ни са - да се хареса на потребителите, производителите и търговците.

 -За мен е странно, продължи В. Ангелов, че по телевизията, радиото и в другите медии непрекъснато се задава един и същ въпрос – „Къде са българските сортове домати?”

Отговорът е еднозначен – българските сортове са тук, в страната, но истинският въпрос е – къде са производителите? Ето на този въпрос трябва да си отговори обществото и най-вече  държавните институции с ангажименти към развитието на земеделието в България. За съжаление, в момента, българските сортове домати ги отглеждат повече в чужбина, отколкото у нас.

 Иначе, адресът на фирмата, селекционираща, произвеждаща и предлагаща семена от  едни от най-предпочитаните български домати, с типичен вкус, е известен: Геосемселект ООД, гр. София, ж. к. „Младост” 3, бл. 314, вх. 4; тел.: 02/ 881 60 05; www.geosemselect.com