Растителна защита, торове, семена

Хибридните домати на ГЕОСЕМСЕЛЕКТ завладяват нови пазари в Европа

2017-09-18 

Хибридните домати на най-авторитетната българска селекционна компания Геосемселект придобиват все повече популярност и сред потребителите от други европейски страни. От десетина години професионални градинари  и фирми от Румъния и Македония ежегодно залагат за производство  в оранжерии и на големи открити площи домати, селекция на Геосемселект. Това е така, защото потребителите в тези страни, а и на външните пазари, разпознават уникалния български вкус на хибридните домати на българската фирма, ценят високото им  качество и съдържание на много витамини и полезни хранителни свойства и качества като ранозрялост, устойчивост на болести и добивност.

От Николай Георгиев, Мениджър Маркетинг и развитие – Геосемселект ООД, който в средата на август т. г. се завърна от авторитетното международно селскостопанско изложение в гр. Нитра, Словакия, научаваме, че хибридините домати на фирмата, вече определено са завладели нови пазари. Пред репортер на сп. „Практично земеделие” експертът съобщи:

 -Преди две години, в качеството ми на Мениджър Маркетинг и развитие на компанията, предприех посещение в редица европейски страни от Централна Европа, в по-южната й част: Румъния, Унгария, Словакия, Словения и Сърбия – страни със значително производство на домати за местни и външни пазари, и силно развито хобиградинарство. Основна цел на пътуването ми беше да предоставя мостри със семена от нашите хибридни домати на производители и семенарски търговски фирми, да презентирам качествата им и да направя проучване какво се търси като характеристики на доматите - на съответните чуждестранни пазари. Свързах се със съответни селекционни компании, с фирми производители на разсади от зеленчукови култури и производители на продукция, с типични търговски фирми и дистрибутори на семена, за да свържа нашата фирма с тези пазари. Част от обиколката ми бе насочена и към посещение на известни селскостопански панаири. В тази връзка, посетих и селскостопаснкото изложение „Агрокомплекс”, базирано в гр. Нитра, Словакия – средищен и добре развит аграрен център с влияние  в Чехия и други страни от Централна Европа. „Агрокомплекс” е един много добре организиран селскостопански панаир, с изложители в сферата на животновъдство, земеделска техника, семена и производство на аграрна продукция, в това число и на зеленчуци. Там установих партньорство с най-голямата словашка фирма, представена на изложението, която се занимава с продажба на семена. Нарича се „Семенарство/Semenarstvo.sk/ - фирма от семеен тип, стъпила най-добре на пазара. Още преди две години им оставих мостри със семена от хибридните сортове домати на Геосемселект. От фирма „Семенарство” се ангажираха с разпространяването на мострите от нашите хибриди и от две години го правят, за което им благодарим.

На техния щанд на панаира в гр. Нитра, и миналата, и тази година са изложени нашите семена. Фирма „Семенарство” поддържа малка градина, в рамките на външните изложбени площи на панаира, където са засадили домати от всички наши хибриди (20 бр.) и ги показват на посетителите.

Така потребителите могат да видят растенията /б. р. – панаирът се провежда в средата на август/ в реални условия, да дегустират доматите и съответно да закупят семена. Точно това и става! Беше много интересно и аз го видях и при посещението си на място, тази година. Посетителите обикаляха, разглеждаха всеки наш хибрид, дегустираха и си записваха името на харесалият им сорт.  След това отиваха на щанда и си купуваха семена от предпочитаните домати, селекция на Геосемселект. Забелязах още, през двата дни, през които бях на панаира, че почти всеки, който спираше на щанда, се интересуваше най-много от нашите домати и те бяха най-продаваните семена от асортимента на фирма „Семенарство” (Б.- р. – в демонстрацонната гарадина са презентирани и сортове на други фирми от чужбина). Хубавото беше, че имаше много клиенти и от миналите години, които се връщаха, защото доматите на Геосемселект много са им харесали и искат да продължат да ги отглеждат. Самият факт, че доматите са български и че вече са опознали вкусът им, много впечатляваше потребителите. Споделяха, че това е предпочитания от тях продукт. Те свързват България с наистина вкусни домати, което нас, от Геосемселект много ни радва. Това посещение за мен беше голям успех, обобщи Н. Георгиев.

Яна Брезовска

На снимките: Николай Георгиев на щанда на словашката фирма „Семенарство” на панаира „Агрокомплекс”, гр. Нитра – август 2017 г.; Демонстрационната градина на „Семенарство” на откритите изложбени площи, където са засадени всички хибридни домати на „Геосемселект” и посетители на изложението