Растителна защита, торове, семена

Ваня Горчева: Ценовите нива на новите продукти на БАСФ ще бъдат напълно съобразени с българските условия в земеделието

2017-12-20 

Интервю

- Г-жо Горчева, кои са основните акценти, които поставихте в презентацията на екипа на БАСФ България, пред форума на поредния Национален агросеминар, организиран от НАЗ?

-Днес направихме премиерата на новия продукт за растителна защита Приаксор, първия SDHI и стробилурин на БАСФ от групата на новите фунгициди за опазване на житни култури. Това на което се спряхме много сериозно е, че през следващите няколко години очакваме динамична промяна в растителната защита и по-специално за БАСФ - обновление на листата ни фунгициди, с която ще надградим отново производителността и печалбите на българското земеделие.

- Новият фунгицид Приаксор е  със същото ново активно вещество Ксемиум, което се съдържа и в другия нов продукт на БАСФ – Систива. Какви са  вашите очаквания за приложението им в българското земеделие?

- Ксемиум, новото активно вещество от групата на SDHIна БАСФ, който се отличава с уникалната си мобилност, а именно със способността си да преодолява много ефективно хидрофобнитеи хидрофилните бариери на клетките на гъбните патогени, е познат вече на българския пазар с премиерата на продукта Систива. Това на практика е първият фунгицид за борба с листните болести по житните култури, който може да бъде третиран върху семената.Това е първия и единствен фунгицид с подобен начин на действие, който е познат на българския пазар до момента. Не всички хора решават да започнат още от самото начало със Систива, но дори и да започнат, всъщност най-добрата растителна защита може да се получи започвайки да опазваш растението превантивно от болести и да го опазваш от неблагоприятните абиотичните фактори, т.е., да засилваш неговата физиология още от самото начало, от сеитбата. Т.е.,  ако започнем със Систива и след това през вегетацията - било рано напролет или по-късно при изкласяване, приложим Приаксор – новият ни фунгицид, вече имаме надграждането на Ксемиум, който ще ни даде много дълга защита и ефикасна борба с болестите;  дълго опазване на културата от неблагоприятните абиотични фактори. Ксемиум е  надграден с F500 - най-новия стробилурин на БАСФ и комбинирането на тези две активни вещества на практика ще донесе този нов клас растителна защита, за който казваме, че ние вече се нуждаем. Защото, откакто имаме нова генетика в България - през последните 3-4 години сортовете, които се отглеждат, вече са на 70% западноевропейска селекция и едва 30% от площите се засяват със сортове на българската селекция. Тези нови сортове се характеризират с нови заболявания, с нови трудности и за тях се изисква съответно и нов клас растителна защита. Аз изключително много се радвам, че БАСФ инвестират много в откриването на нови формули и нови молекули; че вече произвеждат и излизат на пазарите с новите продукти и новите фунгициди, с които можем да опазваме все по-ефективно и по-успешно житните култури. В крайна сметка, всички се стремим към едно – ние се стремим да предлагаме качествена растителна защита, разбира се, на цени, които хората могат да си позволят, защото сме наясно, че земеделието през последните 2-3 години е доста предизвикателно, срещаме все повече и по-различни трудности особено с реализиране на продукцията. Това което не обявихме днес, но ще го направим в началото на следващата година, е ценовите нива на Приаксор и мога да ви уверя, че те ще бъдат изключително съобразени с българските условия. Представихме Приаксор като продукт с космически измерения, като нещо изключително ново, но това няма да бъде  така и с цената, което е много съществено.

- Има ли продукти, които ще отпаднат?

-Към момента планираме тази промяна да бъде плавна, така че внедрихме Систива, влизаме с Приаксор, очакваме в следващите няколко години да лансираме и новия триазол на БАСФ, който е с много големи очаквания на фирмата, но на този етап през 2018 година българските земеделски производители ще имат достъп до цялата ни листа, което е много съществено, защото е ясно че новите неща изискват време. Предричаме в рамките на 2,3,4 години новите продукти  да заемат значително място в производството, както се случи със сортовете, но и в този смисъл - ние ще си запазим основната линия продукти. И за тях също е редно да кажа, че Танго Супер е нашият най-силен фунгицид, който е доказан в практиката, на който можеш да разчиташ във всякакви климатични условия за познатите болести в България. Много характерно  за Танго Супер е, че успяхме да свалим цената на едни нива, които смея да твърдя, го правят вече икономичен фунгицид за масови посеви и много пластичен -  може да бъде прилаган във всички фази от развитие на културата от пролетта до края.

-Традиционалисти ли са българските земеделци?

-Сред българските земеделци, предвид големите площи които обработват, има всякакви групи. Има хора, които са традиционалисти, има и новатори, има икономисти, които много съобразяват цената на продукта, но тези хора, които правят добро земеделие  не се интересуват нещо дали е 20 или 30 стотинки,  и когато гледат цена - те  я съобразяват с това какво получават срещу тази цена. Добавена стойност може да имаш в различните групи – в икономичната група, в средната група и разбира се, имаш я и с иновациите. Но, разбира се, иновациите изискват време и моето лично впечатление е, че българинът е доста готов и отворен да ползва нови неща. Това, което много ми харесва е, че голяма част от българските земеделци се интересуват от новите неща, харесват и подкрепят новото.

-Екипът има ли прогноза какви болести по житните могат да се очакват през 2018 г.?

- Няма година с година еднакви, както знаем особено в борбата с болестите. Тази година беше с най-нисък фон на нападение от болести и въпреки това имахме изненади в по-късни етапи от кафява ръжда. Какво можем да очакваме за 2018 г.? Това никой в момента не може да прогнозира, това, което обаче виждаме в прогнозите е, че се очаква една по-мека зима. Сеитбата на пшеницата премина при добри условия, така че има всички условия, че тя ще се развива добре и в началото на следващата година. Много характерно е, че голяма част от българското земеделие е интензивно, т. е. употребата на фунгициди не се свързва само с климатичните условия, дали има влага или няма, а се свързва много с това какво си вложил и какви резултати очакваш, така че ние смятаме, че доброто интензивно производство не може да се прави само с един фунгицид. И тъй като болестите се контролират най-добре превантивно, аз смятам, че от листата на БАСФ при всякакви климатични условия, хората могат да си позволят два фунгицида, на много добри цени в зависимост от това в коя група влизат. Например, Капало не се избира с калкулатор, но Диамант Макс може да се избере с калкулатор, защото ако сравниш Диамант Макс, ако сравниш Ретенго, ако сравниш голяма част от нашите стробилурини с конкурентни продукти с подобни качества, виждаш, че нашите цени са много изгодни. И затова за нас беше голямо удовлетворение, когато видяхме, че българските земеделци разпознаха тези усилия от наша страна, това че, успяхме да направим цени на изключително качествени продукти, с които се работи в  Германия на цени, които са много адекватни за българската реалност. Аз много активно работя за цените, това е една от основните ми задачи и кауза. Защото колкото и да е хубаво нещо, трябва да можеш да си го позволиш.

В тази връзка правим промоции, като комбинираме един продукт с друг, и смея да твърдя, че българските дистрибутори работят с много ниски нива на маржове, така, че това което получават фермерите е много адекватно за България.

-И чрез вас, български фермери посещават полетата на колегите си в Европа. Случва ли се обаче, да идват ли в България групи земеделци от чужбина?

-Да. Тази година имахме голяма група французи – фермери и дистрибутори, имаме посещения от всички държави и чужденците, идвайки в България разпознават и виждат, че тук се прави качествено земеделие. В областта на земеделието ние наистина се развиваме добре и това, което успяват да постигнат българските фермери в българските условия, с всички проблеми –логистични, законодателни и др., с които се сблъскват, то е разпознато от големите пазари и от фермерите, които работят на Запад.

-Кой е най-големият успех на БАСФ тази година?

-За 2017 година Пулсар Плюс и Систива – това са новите продукти. Разпознавам ги като голям успех, защото да може още от първа година да навлезе толкова масово един продукт, както се случи с Пулсар Плюс, където направихме нов внос на 50% повече от планираните, това означава, че хората ти вярват и че когато кажеш нещо, те ти се доверяват. И естествено резултатите, които получихме от новите ClearfildPlus хибриди, бяха изключително добри. Цената на Пулсар Плюс беше много добре съобразена и много конкурентна.  Систива също беше един невероятен успех, защото производителите никога не са третирали семената на пшеницата с фунгицид от който очакват да се справи по-късно с листните болести и много хора ни се довериха. Ние сега имаме специален проект с тези хора, които третираха със Систива. Същевременно имаме колеги с които правим парцелки, където прилагаме различни дози Систива, за да можем следващата година да излезем с много ясно подкрепена от българските полета информация, за това кой е икономически ефективния начин, т. е.,  в каква  доза да приложиш Систива и какво да очакваш от нея.

Успехите ни, разбира се, са с цялата листа фунгициди и с всички наши продукти. За мен е огромен успех е, че хората ни се доверяват, доверяват се на продуктите и това се вижда от  факта, че всяка година успяваме да си повишим продажбите. Какво по-хубаво от това!

-          Благодаря!

Яна Брезовска, гл. редактор на сп. „Практично земеделие”

На снимката: Ваня Горчева презентира новият фунгицид на БАСФ -Приаксор

 

В интервюто с Ваня Горчева, Мениджър за страната, БАСФ България, отдел Растителна защита са използвани въпроси и на други  журналисти, акредитирани за отразяване на VII-ми Национален агросеминар, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите (31.11-1.12.2017 г., гр. Пловдив)