Растителна защита, торове, семена

Вредители по зеленчуковия разсад - контрол

2018-01-29 

Разсадът от зеленчуковите култури, особено за ранно производство, най-често се напада от следните неприятели: оранжерийна белокрилка, листни въшки, трипси, паяжинообразуващи акари, голи охлюви, миниращи мухи, щурци, попови прасета, мишки и други.

Оранжерийната белокрилка (Trialeurodes vaporariorum Westw) създава най-големи проблеми на зеленчукопроизводителите. При поява на неприятеля растенията трябва незабавно да се третират с един от инсектицидите: Адмирал 10 ЕК-0,05%; Актара 25 ВГ-0,03%; Абанто- 75 мл/дка;  Моспилан 20 СГ-35-40 г/дка; Браи-50-112,5 мл/дка; Вазтак нов 100 ЕК-0,03% и др. с регистрация срещу неприятеля.

 Ако разсадните растения се нападнат от листни въшки (Aphididae), трябва да се проведе пръскане с един от инсектицидите: Моспилан 20 СГ-25 г/дка; Биская 240 ОД - 0,06%; Уорант 20 СЛ - 0,05%; Маврик 2 Ф - 0,02%; Вазтак нов 100 ЕК - 0,03% и други. Тези инсектициди имат ефикасно действие и срещу трипси и миниращи мухи.

Последно пръскане на разсада срещу неприятелите се извършва непосредствено преди изнасянето му на полето или в култивационни съоражения.

По време на растежа на разсада често нанася повреди поповото прасе (Grillotalpa grillotalpa). Неприятелят е многояден вид, който напада всички зеленчукови растения в оранжериите, парниците, на полето. Поповото прасе се храни с подземните части на растенията, изяжда младите кълнове или прищипва младите коренчета. За борба с неприятеля се разхвърля готовата примамка Мезурол Шнекенкорн 4 Г-0,3 г/кв.м  или Вениш- 0,3 г/кв.м.

Основната грижа на градинарите при отглеждане на зеленчуковия разсад е да произведат здрави растения, които ще бъдат засадени  на постоянно място /оранжерии и открити площи/. По този начин ще се намали броят на пръсканията с пестициди по време на вегетацията, което от своя страна е икономия на средства и труд, а околната среда се опазва от замърсяване.

 Статията е авторска и е публикувана в бр. 1/януари 2018 г. на сп. „Практично земеделие”. Подробности за абонамент: 0888 58 54 68.