Растителна защита, торове, семена

Бактериози по доматите, пренасяни със семената

2018-02-05 

Контролът на бактерийните болести по доматите е много трудна и затова още в началото на сезона трябва да се полагат грижи с оглед на ограниченото им разпространение.

Бактериози по доматите са бактерийно струпясване, бактерийно петносване, бактерийно изсъхване, сърцевинна некроза, бактерийно увяхване и се причиняват от няколко вида бактерии.

Бактерийното петносване (Xanthomonascampestrispv. vesicatoria), известно още като бактериен пригор, напада всички надземни части на растенията. По листата се образуват многобройни, дребни,тъмни, воднисти петна, заобиколени с хлоротична ивица.Повредената тъкан прегаря, лесно се троши и опадва. При силно поражение петната се сливат и целият лист прегаря. Петната по цветната дръжка и чашелистчетата много често причиняват окапване на цветовете. Болестта причинява най-големи поражения по плодовете, които се заразяват от завързването до зачервяването им. Признаците се забелязват много добре по зелените, наедрели плодове и по зазряващите.

По тях петната отначало са дребни, воднисти, тъмнозелени или маслиненозелени. По-късно те нарастват, хлътват, средата им изсъхва и покафенява, а по периферията краищата на кожицата на плода се разкъсват. Патогенът поврежда главно кожицата на плода, която се напуква и разкъсва. При силно напетняване може да бъде поразена значителна част от повърхността на плода, от което той има вид на крастав. Такива плодове имат лош търговски вид и не са годни за индустриална преработка, по-специално за доматено пюре. В някои случаи месото на плода под петното се поврежда.

Инфекцията се пренася със семената, които са заразени повърхностно чрез полепналите по тях бактерии, запазва се и в растителните остатъци в почвата. Значението на семенната инфекция е голямо, защото със заразените семена болестта се пренася в нови райони.

Бактерията, причиняваща бактерийно петносване е топлолюбива. Топлото и влажно време, честите, краткотрайни, но интензивни валежи, съпроводени със силен вятър са много благоприятни за осъществяване на инфекции и развитие на болестта. Бактерийното петносване, освен доматите, напада и пипера.

И бактерийното струпясване (Pseudomonassyringepv. tomato) подобно на бактерийното петносване напада всички надземни части на растенията – листа, стъбла, листни и цветни дръжки и плодовете. Отначало признаците много приличат на бактерийното петносване/пригор/, но по-късно различията стават значителни. Характерно е, че петната от некротизирана тъкан по листата имат тесен жълтеникав ореол. Силно повредените листа увяхват, клюмват и се откъсват от стъблото. И това заболяване причинява окапване на цветовете.

По плодовете се появяват малки, воднисти петънца, които по-късно стават черни, изпъкнали и лесно се лющят. Тъканта около тях избледнява и на този фон петната изглеждат като струпейчета.

Инфекцията се предава със семената, а бактериите презимуват в растителните остатъци.

Контролът на бактерийните болести е труден и е необходимо да се съчетават агротехнически и химически мерки.

-Особено важно е спазването на тригодишно сеитбообръщение при доматената култура; унищожаване на растителните остатъци, за да се намали първоначалната зараза; обеззаразяване на семената. Ако семената не са обеззаразани още от производителя при семедобиването, налага се това да се извърши преди сеитбата. Препоръчва се сухите семена да се потопят за 30 минути в 20% -на техническа солна киселина, след което да се промият с чиста питейна вода и да се подсушат.

През вегетацията, при поява на първите признаци, растенията да се третират с медсъдържащи средства: Фунгуран ОН 50 ВП – 0,3% и др., препоръчани от специалист по растителна защита. В дните след разсаждането трябва да се избягват честото поливане и обилното азотно торене. Много опасно е задържането на влага в почвата.

 Снимка: https://en.wikipedia.org / - бактерийно струпясване

 Статията е авторска и е публикувана в бр. 1/ януари 2018 г. на сп. „Практично земеделие”