Растителна защита, торове, семена

Новите продукти на ДюПон за сезон 2018 – с висока ефикасност и универсални решения за защита на културите

2018-03-02 

Интервю: С  Владимир Аврамов, Търговски представител на фирма ДюПон България, отдел „Растителна защита” за Североизточна България, разговаря Яна Брезовска, гл. редактор на сп. „Практично земеделие”

-Г-н Аврамов, какви са предложенията, новите продукти  и иновациите в растителната защита, които фирма ДюПон предлага на българските производители и на нашия агропазар?

-Продуктовото портфолио на ДюПон за  Сезон 2018 г. вече е готово и ние с удоволствие го представяме на земеделските производители. Тази година се представяме с няколко нови продукта за растителна защита от ново поколение, които стартираме още в началото на сезона. Първият е  фунгицидът Сиелекс® - едно изключително ефикасно фунгицидно решение за зърнено-житните култури. Като фунгицид от най-новото, последно поколение - Сиелекс®,  е представител на SDHI-инхибиторите.Това е един изключително конкурентен продукт и като ефикасност, и като цена. Разковничето в новия продукт Сиелекс® е активното вещество пентиопирад, което се разработва и използва единствено от ДюПон в световен мащаб.

Сиелекс® със сигурност ще се докаже и наложи на българския пазар поради високата си ефикасност срещу всички най-важни и икономически значими болести в зърнено-житните култури. Комбиниран е с един от най-добрите триазоли, които са на пазара – ципроконазол, за да бъде универсално решение в житни.Той ще намери трайно приложение като първо фунгицидно третиране или като второ такова във фаза - около флагов лист от развитието на културата. Можем уверено да твърдим, че Сиелекс® е продукт, който е с уникална ефикасност в комбинация с физиологично действие при растенията. С продукта, напълно ще отговорим на високите изисквания нанашите  клиенти - земеделските производители – сега, и за в бъдеще. Факт е, че  ние от ДюПон, продължаваме да предлагаме най-добрите стробилуринови фунгициди, които има на пазара. На първо място това е Аканто® Плюс - нашият универсален фунгицид, който не случайно има регистрация не само в зърнено-житните култури, но и в рапицата, и в слънчогледа. 

През годините,  Аканто® Плюс се доказа в практиката със своята ефикасност на защита при различните видове култури. Горещо  го препоръчваме да бъде приложен като първо фунгицидно приложение при зърнено-житните,  или като второ такова - при един много висок инфекциозен фон. Продуктът се справя достатъчно добре с болестите, оказва комбинирано физиологично действие в развитието на културите, и пряко допринася за повишаване на добивите.

-Какви са преките ползи за земеделските производители, които ще им осигури Промопакета на ДюПон за Сезон 2018 в ценово отношение и като растителнозащитни решения?

-Промопекетаът на ДюПон за Сезон 2018 е комбинация  на  фунгицида Сиелекс®  и фунгицида Аканто®250 СК. Аканто® е еднокомпонентен фунгицид и не случайно се спряхме на тези два продукта  в промоционалния пакет. Част от идеята е – при зърнено-житните култури Акатно® да бъде изборът  за първо фунгицидно третиране, а Сиелекс® – е най-доброто решение, което предлагаме за типичното и често пъти най-важното второ фунгицидно третиране в житни.

Освен това, промоционалният пакет позволява определена гъвкавост.Не е случайно присъствието на Аканто® 250 СК, регистриран и с второто си търговско име на пазара като Акапела® 250 СК, в пакетната оферта. Известно е, че продуктът  освен регистрация в житни , има  регистрация  и в рапицата. Т. е., промопакетът, който пускаме на пазара,  позволява на производителите сами да изберат в коя култура и кога да  приложат Аканто® 250 СК.  Разбира се, освен като ефикасно растителнозащитно решение, промопакетът дава и една по-добра цена  на продуктите, включени в него спрямо индивидуалното им офериране. 

И през 2018 г. продължаваме да предлагаме третият фунгицид от тази група - Кредо® (с второ търговско име Плинкер®). Продуктът се доказа и се наложи с времето и годините в практиката на производителите. Голяма част от производителите залагат на контактното му действие, както и на системното, благодарение на което се получава сигурен контрол на болестите при житните култури. Фунгицидът е комбинация от две активни вещества и съчетава пълното системно действие на пикоксистробина  и типично контактното на хлороталонила. Все повече земеделци се уверяват, че това е фунгицидът, който дава най-добра ефикасност и най-дълго последействие, ползвайки го като първо фунгицидно приложение в житните култури. Тук говорим за продукт, който осигурява дълготрайна ефикасност, независимо от атмосферните условия през годината.

 

-Какви са новите предложения на фирма ДюПон в царевицата?

- От този сезон, стартираме с новия продукт на ДюПон  при царевица – вегетационния хербицид Виктус® ОД – за контрол на едногодишни и многогодишни  житни плевели и някои широколистни. Това е чист никосулфурон, който предлагаме от тази година. Това, което отличава Виктус® ОД от другите подобни на пазара е, че нашият хербицид се произвежда в т. нар. ОД-формулация - даден вид  иновативна маслена дисперсия. За първи път при хербицидите  за царевица, ние няма да предлагаме Виктус® ОД  с прилепителя Тренд® 90. Това не е случайно, поради факта, чеприлепващото действие/ б. р. -на Тренд® 90/ е вградено в самия продукт, откъдето идва и формулацията, като маслена дисперсия.  Тя осигурява допълнителни предимства: по-бързо действие на продукта и по-доброто усвояване от плевелите, а от там и по-висока ефикасност.

Ще продължим да предлагаме и широкоспектърния  хербицид  Ариго® при царевица, който е сравнително нов.  Стартирахме с него  на българския пазар през 2017 г. Резултатите, получени от приложението му в полетата от производителите, които заложиха на Ариго®, м. г., са много добри. Той дава възможност  за приложение в широк интервал – от 2-ри до 8-ми лист и има високо ниво на селективност спрямо царевицата. Продуктът е комбинация от три активно вещества с различен механизъм на действие, като едното от тях –мезотрион е мощен хербицид  с  т. нар. „избелващо действие”. Въпреки че Ариго® е вегетационен хербицид, има и определено почвено действие срещу вторично заплевеляване, най-вече от широколистния спектър от плевели.

При царевицата предлагаме и широкоспектърния вегетационен хербицид Принципал®Плюс за контрол на всички едногодишни житни и широколистни видове плевели.  Освен за стандартно използване, това е продукт, който препоръчваме на производители, които  засяват царевица на нови площи или очакват  силно смесено заплевеляване.  Резултатите и ефикасността  от Принципал® Плюс, получени в практиката и полетата на българските земеделци, са уникални.

-Бихте ли споделили съвсем накратко, какво да очакват българските земеделци от обединяването на двата световни гиганта DuPont и Dow AgroSciencesпрез 2018 г. ? 

-Това е процес, който все още тече, но в агросектора, който нас ни интересува, очакваме създаването на новата компания с ново търговско име, което ще обедини търговските марки DuPont,Dow AgroSciences и Pioneer. Със сигурност се оформя една мултинационална компания, предлагаща изключително широка гама от решения в сегмента семена и продукти за растителна защита.  Това ще бъде едно голямо предизвикателство пред всеки  един от нас, с благородната цел да предоставим по-добър и по-широк избор от продукти на българския  земеделски производител. 

-Благодаря, Ви!