Растителна защита, торове, семена

Стандартни растителнозащитни мерки за опазване на зелевата култура от гуша

2018-03-08 

Зелевите култури силно се нападат от болестта гуша (кила) (Plasmodiophora brassicae). Най-чувствителни са младите растения, но инфекцията не подминава и възрастните. През февруари се сеят семената за зелевия разсад за ранно полско производство. Болните разсадни растения имат хлоротичен вид, увяхват и загиват. Зелевите посеви  на полето  имат потиснат растеж, растенията остават по-ниски, образуваните зелки са дребни, а долните им листа са пожълтели и отпуснати. При отскубване  по корените на засегнатите растения се виждат туморни образувания, които не допускат преминаване на хранителни вещества и вода към надземните части.

Силно развитие на болестта се наблюдава на кисели, тежки и преовлажнени почви.  Жизненият цикъл на гъбния патоген преминава в почвата. Той зимува като спори в тъканите на инфектираните растения, а след разлагането им преминава в почвата, където остава жизнен до 8-10 години.

За опазване на зелевите култури от гуша е необходимо да се спазва 8-годишно  сеитбообръщение с участие на житни култури, царевица или бобови; отглеждане на растенията на почви с неутрална до основна реакция ( рН над 7,2);  варуване на киселите почви с хидратизирана вар -400-500 г/ кв.м. Може да се направи  локално варуване с хидратизирана вар-15-20 г/ямка, предварително смесена с няколко пъти по-голямо количество  пресята почва, след което растенията се разсаждат. Високо загърляне на растенията забавя развитието на болестта и отдалечава загиването им. Да се произвежда здрав разсад върху обеззаразена торо-почвена смес по термичен начин или с Базамид Г- 50-70 кг/ дка. Болните разсадни растения задължително се бракуват. Препоръчва се отглеждането на устойчиви към болестта сортове - Топаз, Ларсон,  Биндзахсенер, Бьомервалд и други. Много чувствителни към болестта са сортовете Кьосе 17; Марица 48-5; Дитмарско.

Статията е авторска и е публикувана в бр.2/2018 г. на сп. „Практично земеделие”. Подробности за абонамент: 0888 58 54 68