Растителна защита, торове, семена

За първи път в България - Международни дни на полето – 5-ти – 7- ми юни 2018 – АУ Пловдив

2018-05-26 

Първото изложение  в България - „Международни дни на полето 2018” (Fields days), ще се проведе от на 5-ти до 7-ми юни т. г., при учебно-опитната база на Аграрния университет – Пловдив. Организатори на мащабното събитие са немската компания DLG чрез дъщерното си дружество в България, IFWexpo   и АУ- Пловдив. Генерален спонсор на събитието е BASF.

Международни дни на полето в подобен формат от DLG са организирани в Румъния, Турция, Украйна. Това ще бъде уникално и абсолютно ново събитие за земеделските стопани и другите земеделски експерти в България, твърдят организаторите.

Над 80 фирми от страната и чужбина, опериращи в агросектора, са завили участие.

На площ от 150 дка, в рамките на стопанството на АУ, компаниите са извели различни опити и варианти. В отделните парцелки показват качествата на нови хибриди и сортове земеделски култури (семена от които се предлагат у на), проявлението на ефикасни продукти за растителна защита при пшеница, рапица, слънчоглед, царевица, нахут, етерично-маслени култури  и др., ефектът от конвенционални, листни и екоторове, иновативни  практики и технологии. Ще бъдат изложени и земеделски машини, предимно пръскачки. Експерти  от фирмите ще представят на фермерите полските опити и ще отговарят на въпросите им.

Целта на Международните дни на полето е да бъдат събрани на едно място основните компании, които работят на агропазара в България, както това отдавна се прави в страните с водещо земеделие в Европа, за да могат земеделските производители на едно място да се информират за иновациите, най-новите продуктови решения и водещите технологии.

Събитието е подкрепено от Селскостопанската академия, Националната асоциация на зърнопроизводителите и Асоциацията на земеделските производители в България.

(ПЗ)