Растителна защита, торове, семена

Опазване на пипера от болести през юни

2018-06-11 

През юни по пипера се развиват икономически опасните и широко разпространени болести столбур и мана. Разсаденият пипер трябва редовно да се обследва, защото при нападение от тези болести и възможно растенията напълно за загинат. Освен това двете болести нападат също доматите и патладжанът, и своевременното им откриване ще помогне за предпазване и на тези култури.

Столбур

Столбурът напада пипера, патладжана, доматите, картофите и тютюна. Причинителят на болестта е фитоплазма и има многобройни културни и диви гостоприемници, но се запазва и пренася от насекомото цикадка (Hyalestes obsoletus). Най-силна проява на симптомите има по нарастващите връхни листа, които остават дребни и жълти, а нерватурата от долната им страна добива синкавовиолетов цвят. Петурите се нагърчват, а периферията им се извива нагоре ладиевидно. При стискане листата са твърди и хрущят в началото на болестта от натрупаната скорбяла. Болните растения се забелязват отдалече.

Корените на поразените растения са кафяви, изприщени и кората им лесно се свлича. След известно време нападнатите растения увяхват и изсъхват в резултат от загниване на корените, което започва от върха. До края на вегетацията не изсъхват само най-късно заразените растения. Посевите с болни растения дават ниски добиви с лошо качество.

Характерно за столбура е огнищният характер на разпространение.

В борбата със столбура е необходимо да се съчетаят агротехническите и химически мерки. От агротехническите мерки важно значение имат: ранно разсаждане на пипера и патладжана, за да се изпревари летежът на цикадката, който започва от средата на юни.  Сеитбата на кулисни растения от слънчоглед, царевица или метла силно затрудняват летежа на насекомото и е ефективна мярка за ограничаване на заболяването.

Пръскането с инсектициди е насочено към цикадката  преносител на болестта по време на летежа му, като се провеждат 3-4 пръскания през 10-12 дни с Моспилан 20 СП- 25 г/ дка; Децис 2,5 ЕК- 30 мл/ дка; Вазтак нов 100 ЕК- 20 мл/ дка; Нуреле Дурсбан-70 мл/ дка и други.

Мана по пипера

Маната по пипера (Phytophtora capssici) е най-опустошителната болест за културата, която напада също патладжаните и доматите. Маната атакува пипера във всички фази от развитието му, но най-често след прецъфтяването.

При ранна проява на болестта растенията увяхват внезапно, но запазват зеления си цвят, а по-късно изсъхват. При отскубване на болни растения се виждат загнилите им корени и коренова шийка. Ако гниенето се разрасне, може да обхване основата на стъблото. Кората на нападнатите тъкани потъмнява и лесно се свлича, а при влажно време се покрива със светъл налеп. Някои растения се пречупват от изтъняване на тъканите в засегнатите зони. Макар и рядко по клонките може да се образуват тъмни петна, които проникват в дълбочина, а върховете на растенията загиват.

По плодовете повредата започва от дръжката, която изсъхва и по тях се появяват воднисти петна. Ако времето е влажно, поразеният плод изгнива за 2-3 дни и се покрива с плътен бял мицел. При сухо време кожицата на плода се запазва и става като пергамент, семената потъмняват и се покриват с бял налеп. Болестта започва от най-ниските места на посева на огнища. Заразата се разнася от поливните води, тъй като патогенът е почвен.

Агротехническите мерки имат стратегическо място в борбата с маната: пиперът да се отглежда на висока леха, а поливането да се извършва гравитачно; поливната бразда периодично да се продълбочава под 20 см, за да се избегне директното мокрене на основата на стъблото. Първите болни растения да се изскубват заедно с част от почвата и да се унищожават вън от посева. Мястото да се полива с 3%-ов разтвор от амониева селитра или с 2-3%-ов синкамъчен разтвор. Преди разсаждането разсадът трябва да се полее с Проплант СЛ-0,1%-5 л/ кв.м. Ако условията са благоприятни за развитие на маната, препоръчва се обиране на зелените плодове.

Производителите трябва да знаят че срещу маната по пипера препаратите са малко и се разчита предимно на предпазните мерки

 Текстът е авторски – публикуван е в бр. 6/юни 2018 г. на сп. „Практично земеделие”. В броя ще намерите и други статии, свързани с растителната защита на домати, картофи, краставици и др. Търсете списанието в павилионите „Лафка” в цялата страна. Подробности за абонамент: 0888 58 54 68.