Растителна защита, торове, семена

Контрол на маната по краставиците и пъпешите

2018-06-25 

Маната по тиквовите култури (Pseudoperonospora cubensis) е икономически много опасна за краставиците и пъпешите.

По листата на краставиците се образуват различни по големина жълти петна, които са ограничени от нерватурата, а от долната страна са покрити с виолетов гъбест налеп при въздушна влажност над 80%. Поразената листна тъкан некротира след 5-6 дни.

По листата на пъпешите петната имат неправилна форма, воднисто зелени са, но бързо променят цвета си до жълтозелен. При влажно време от долната страна на листата се образува обилен спорообразуващ налеп. При температура 18-22оС и чести належи от дъжд или обилни роси маната има силно развитие и за 10-12 дни може да настъпи пълно обезлистване на растенията.

Причинителят на маната е много устойчив на химическите средства, затова посевите трябва да се пръскат с фунгициди на различна основа: Верита ВГ- 0,15%; Галбен 8 М 65-0,25%; Корсейт Р ДФ-0,25%; Ридомил голд МЦ-0,25%; Алиет флаш-0,3%; Куадрис 25 СК-0,075% (превентивно или при първите симтоми на болестта). Щом се констатират единични петна по листата, те трябва да се откъснат веднага и да се унищожат.

На снимката: Симптоми на мана по краставица; източник: https://www.syngenta.bg

 Статията е авторска и е публикувана в бр. 6/юни 2018 г. на сп. „Практично земеделие”