Растителна защита, торове, семена

Рапицата на Рапул отново показа силната си генетика – сигурна гаранция за рентабилно производство

2018-07-04 

Блиц-интервю с Таня Петкова, Управител на Rapool България

 -Г-жоПеткова, каква е  вашатаоценказапредставянетонахибридитерапицанаРапулпрезтазистопанскагодина?

 -Тази година сме свидетели на едни прекрасни рапици, особено като се имат предвид климатичните условия в цялата страна. На места условията бяха по- добри, но в отделни региони имаше лошо поникване на есен, което отчасти се компенсира с развитието напролет. Някъде, за съжаление, посевите пострадаха и от градушките, и от бурите и проливните дъждове, но въпреки това хибридите на Рапулпоказаха силната си генетика и успяха да се възстановят там, където имаше частични повреди. Това, нас като екип, много ни радва и показва още веднъж на производителите, че могат да разчитат на една качествена генетика, на една отлична селекция, напълно подходяща и за нашите климатични условия, и съответно получаването на един добър добив, който да доведе до рентабилно рапично производство.

 -Какви нови хибриди да очакват земеделците в обновеното ви портфолио за предстоящата сеитба на рапицата, която ще се реколтира през 2019 г. ?

-Определено, имаме новини за производителите на рапица. От обновеното ни портфолио продължаваме с три заслужаващи внимание хибрида от миналата година – конвенционалните Далтон, Дариот и Шрек. Фермерите бяха силно впечатлени от тях и високият им добивен потенциал.

Тази година предлагаме още два нови хибрида, които показваме и на това поле. Това са хибридите Франклин и Кристал – конвенционални рапици от средно ранната група, изключително подходящи за условията на Южна България, а също и за всички райони на Северна България. Това са рапици от най-новото поколение хибриди на Рапул– с изключително мощно развитие, със силен хабитус на растенията. Хибридът Франклин е с ген за допълнителна устойчивост на фома (Rlm7), който силно подобрява здравния статус на растенията и „изчиства” съответно всички пречки за по-висок добив. А добивът при Франклин и Кристал е безкомпромисен, както и при всички останали хибриди от нашето портфолио, благодарение на които сме се наложили и на българския пазар.

 -         Благодаря, Ви!

Въпросите зададе: Яна Брезовска, сп. „Практично земеделие”

На снимката: Таня Петкова, Управител на Рапул България ЕООД

Интервюто е поместено в бр. 7/юли 2018 г. на сп. "Практично земеделие". В броя ще намерите още - подробна информация, качествена и агрономическа характеристика на най-новите хибриди рапица на Rapool, които компанията предлага на пазара за есенната кампания, т. г.