Растителна защита, торове, семена

През август, в 27 локации, БАСФ проведе невиждан до сега семинар на колела (Роудшоу) и презентира: Систива® – една изключителна иновация - 360⁰ защита

2018-09-05 

БАСФ Решения в земеделието, проведе невиждан до сега в страната - Семинар на колела (тип Роудшоу ), в периода 13 – 31 август, в 27 локации, подбрани така, че да обхванат основните производствени региони. В специално оборудван за  роудшоуто камион, по атрактивен начин - чрез мултимедийно представяне на технологиите, клиентите на БАСФ  имаха възможност да се запознаят с иновативните продуктите на компанията  за есенна кампания  2018. По-различният начин на презентации, който в този вид, до сега не е провеждан в земеделския сектор у нас, се хареса на земеделците  и фермерите, и  те  проявиха подчертано голям  професионален интерес.

 

 Екипът на БАСФ България, в събитията (тип Роудшоу), акцентира на:

-Систива® - 360⁰С защита от сеитба до пролетта;

-Рапица – контрол на плевели, болести и неприятели с лидера в растителната защита; Новият бизнес на БАСФ - от този сезон компанията предлага семена от  нова генерация хибриди рапица;

-Промоции и специални оферти на БАСФ за есен 2018.

 В пловдивското село Чешнегирово  (на 31 август 2018 г.), в  стопанския комплекс на фирма „Аутомотив 2000” ООД, Мария Неделчева, Търговски мениджър за страната на БАСФ Решения в земеделието  и Върбан Върбанов, Регионален Търговски мениджър за Южна България,  презентираха пред земеделците продуктите и растителнозащитните технологии на компанията.

Наред с другите неблагоприятн фактори в усложнената фитосанитарна обстановка през изминалата стопанска година, специално за пшеницата, най-големият проблем, от който се оплакаха стопаните от Северна и Югоизточна България, са пораженията от различните видове кореново гниене ( фузарйно, черно , базично гниене, ризоктония, снежна плесен и др.) и респективно намалението на добива, подчерта Мария Неделчева и продължи: - Симптомите на кореново гниене се видяха предимно в посевите преди жътва. Факт  е,  че когато се виждат тези симптоми - вече нищо не може да се направи. Тя припомни добрите агрономически практики, които  предпазват и намаляват  пораженията от видовете кореново гниене, в т. ч.: правилен сеитбооборот; използване на здрав посевен материал; балансирано торене; навременна сеитба ; правилна растителна защита и др. Третирането на семената срещу семенопреносими болести и зарази в почвата е практика, която напълно зависи от производителя. Но използването на еднокомпонентни обеззаразители, които съдържат само един триазол не са  средството, което може да помогне за сигурна защита срещу кореново гниене, затова стопански оправдано е да се използват двукомпонентни обеззаразители, препоръча Неделчева.

Ето какво казаха още М. Неделчева и В. Върбанов в последвалата презентация:

БАСФ е компанията, която  предлага Систива® – НОВИЯТ ПОМОЩНИК в борбата срещу причинителите на  видовете кореново гниене.  Продуктът е изключителна иновация и е единственият листен фунгицид за приложение върху семената, заедно с  Премис® – стандартния обеззаразител на компанията. Продуктът е ефикасен не само срещу болестите, които се пренасят със семената и патогените, които остават в растителните остатъци в почвата, но  проявява  висока ефикасност срещу основните листни болести по пшеницата и ечемика от сеитбата до ранна пролет, в т. ч. и дрешлера при двете култури. До сега, на пазара, няма друг продукт с аналогично защитно и толкова продължително предпазно действие.

Систива® съдържа Ксемиум® – най-новият SDHI на БАСФ. Осигурява 360 защита. Освен, че защитава посева от сеитбата до пролетта, благодарение на физиологичните ефекти които дава,  растенията развиват по-добра коренова система, имат повишен коефициент на братимост, формират повече листна маса. Това позволява на посева  да посрещне  по-подготвен евентуалните неблагоприятни климатически  фактори и условия напролет, и е значително   по- устойчив на натиска от различните болести  през вегетацията. Приложен в технологията със стандартен обеззаразител при обеззаразяването на семената, Систива® е основата за по-високи добиви.

При пшеница, в растителнозащитната технология БАСФ препоръчва Систива® да се използва в два варианта:

Систива® – 75 мл/100 кг + Премис® – 100 мл/100 кг семе. В  тази доза растенията са опазени от сеитбата до началото на вретенене.  Във фаза вретенене компанията препоръчва да се направи  първо фунгицидно третиране с Танго Супер – 80 мл/дка или с Дует® Ултра – 60  мл/дка.  Във фаза флагов лист - за второ фунгицидно третиране да се използват продуктите: Прикасор® – 75 мл/дка или Диамант® Макс – 120 мл/дка.

Систива® - 150 мл/100 кг + Премис® – 100 мл/100 кг семе. Когато Систива® се използва в доза 150 мл/100 кг семена, тя може да осигури защита чак до появата на флагов лист.  Във фаза флагов лист следва да се направи пръскане с един от висок клас фунгицидите  на компанията: Прикасор® – 75 мл/дка или Диамант® Макс – 120 мл/дка, което ще защити посева чист от болести  до жътвата. Така, на практика, се спестяват разходи от  едно фунгицидно третиране, без да се прави компромис със здравния статус на посевите.

Анализите на резултати от опити в пшеница, изведени от БАСФ България, в различни локация в страната (опити са заложени в полетата на 35 водещи фермери) показват,  че при първия вариант на технологията - приходът е 8,13 лв. от декар в повече спрямо технологията, където е използван  висок клас обеззаразител и са приложени два фунгицида по време на вегетацията. При втория вариант на технологията, където Систива® е приложена в по-високата доза - приходът от декар  е по-висок - 12,74 лв./дка спрямо конвенционалната иновативна технология на БАСФ.

 При ечемика препоръката е при обеззаразяването на семената Систива® да се приложи в доза 75 мл/100 кг  + Премис® – 100 мл/100 кг семе. При използване на Систива®,  първото фунгицидно третиране на ечемика може да бъде отложено във времето или пропуснато и да се премине директно към третиране в появата на флагов лист, в зависимост от инфекциозния фон и климатичните условия.  Във флагов лист, препоръката е да се използват иновативните фунгициди на БАСФ: Приаксор®  - 75 мл/дка или Диамант® Макс – 120 мл/дка.

 В есенната си оферта  БАСФ предлага 360 защита на посевите на цена от 3,60 лв./дка. Цената е препоръчителна, без ДДС, при сеитбена норма 25 кг/дка и доза Систива® 75 мл/дка и Премис® – 100 мл/дка/100 кг семе.

 Освен коментираните технологии със Систива®, зърнопроизводителите могат да прилагат доказаните и утвърдени вече в практиката растителнозащитни решения на БАСФ  при есенниците, които ще им осигурят отлична защита на посевите:  за обеззаразяване на семената  - Кинто® Плюс (150 МЛ/100 КГ) – двукомпонетния обеззразител за всички житни култури –изключително ефикасен срещу кореново гниене, снежна плесен, ленточна болест и мрежести петна;  за първо фунгицидно третиране: Приаксор® (75 мл/дка) или Капало® (100 мл/дка);  за второ  третиране – Диамант® Макс (120 мл/дка) или Приаксор® (75 мл/дка).

За есенно третиране на плевелите в пшеничените  посеви БАСФ предлага хербицидът Биатлон® 4D, който успешно контролира всички широколистни плевели,  в  т. ч. и самосевки от технологична рапица и слънчоглед и ефемери. За контрол на житни и широколистни плевели в пшеница решението е хербицидът Палас® - ефикасен и срещу овсига, и власатка.

БАСФ – пълно портфолио за рапица – хибриди и растителна защита

От август 2018 г., БАСФ  придоби нови бизнеси и активи, и поставя ново начало – селекция, производство и търговия на семена, в т. ч. селекция и търговия на семена от нови хибриди конвенционална и Клиърфийлд рапица.  Мащабната инвестиция  на компанията  е от 7,6 милиарда евро и навлиза в повече от 60 страни с нови бизнес операции. Така, освен че компанията е световен лидер в защитата на рапица, вече ще предлага и хибриди за производството й.

На българския пазар, за тази есенна кампания, предложенията включват:

Новата генерация хибриди рапица на БАСФ  от линията ИнВигор® революционизират индустрията със способностите си да постигат интензивен растеж в началото на сезона, равномерност във височината и превъзходен генетичен потенциал за добив при стресови условия. Всички хибриди от линията ИнВигор® притежават ген /заложена устойчивост/ за неразпукване на шушулките.  За конвенционалната технология от тази линия се предлагат хибридите: ИнВигор® 1022  и ИнВигор® 1165 – средно късни хибриди.  ИнВигор® 1166 CLновият средно късен Клиърфийлд хибрид, от който също ще се предлагат семена и на българския пазар, за следващия сезон.

За конвенционалната технология  - хибриди рапица с добра адаптивност за условията на България: Сейфър® – нов средно късен хибрид с висока студоустойчивост и висока устойчивост на полягане;  Пънчер  - средно късен хибрид с висока студоустойчивост, късен цъфтеж,  високо съдържание на масло, много добра толерантност на фома;  Багира® – средно ранен хибрид с добра адаптивност към климатични условия, висока студоустойчевост ранна зрялост, висока толерантност на фома, както и други хибриди.

За Clearfield технологията  се предлага хибридът Елмер® CLс изключителна пластичност при неблагоприятни условия,  с ранно изтеглен цъфтеж, с висока устойчивост на полягане, толерантен на фома и др.

За всички свои хибриди  рапица БАСФ  препоръчва посевна норма 45-50 кълняеми семена /м2. Всички хибриди са 1,5 млн. кълняеми семена в торба, като една торба е приблизително за 30 декара.

 БАСФ България предлага преференциални цени и специална оферта в годината на старта:

Първите 100 стопанства, които засеят минимум 50 торби рапица на БАСФ получават – 5 л безплатен Пиктор® (за 7% от площите) – фунгцидът, който увеличава добивите средно с 15%!

Всички, които изберат хибриди от новата генерация ИнВигор®:

-безплатен Карикс® за 20 до 25% от площите  за всеки 11 закупени торби (5 л Карикс® за всеки 11 торби)!

ИЛИ

-безплатен Вазтак® за 75% от площите за всеки  5 закупени торби (1 л Вазтак® за всеки 5 торби)!

 За успешна растителна защита на рапицата  през есента , предложенията на БАСФ  включват  разпознаваемите и от българските фермери продукти  - доказали се в практиката с високата си ефикасност: хербицидът Клеранда® за Клиърфийлд  рапица, който с едно третиране осигурява контрол на всички плевели, включ. кръстоцветни и власатка;  хербицидите Бутизан® и Стратос® Ултра за приложение в посевите с конвенционална рапица. За  регулиране на растежа и контрол на болестите в рапица наесен подходящи са: Карикс®  или Карамба®;  Срещу основните неприятели в рапицата наесен: Вазтак® Нов – инсектицид с контактно, стомашно и репелентно действие.

 Промоционалната оферта на БАСФ при рапица за есен 2018 включва:

-Пакет Клеранда ® + ДЕШ  за 66 дка при доза 150 мл/дка – Пакет за отличници - 6% по-добра цена + 66 лв. обратно  във вашата сметка за всеки пакет. Промоцията е за срок от 15 юли  до 15 ноември;

-Бутизан – 20% по-добра цена – от 1 юли до 15 октомври;

-Карикс®; Карамба® – безплатен Вазтак® за половината площи (за всеки 15 л Карикс®получавате 1 л Вазтак® Нов) и още:  за всеки 100 л Карикс® – получавате 5 л Карикс® продуктов бонус.

 Яна Брезовска

сп. „Практично земеделие”