Растителна защита, торове, семена

Напълно се доверяваме на продуктите на БАСФ за производството на земеделска продукция • Ще използваме Систива още тази есен при обеззаразяване на семе

2018-09-07 

Йордан Панев, Аутомотив 2000 ООД, с. Чешнегирово, обл. Пловдив пред сп. „Практично земеделие":

-В семейната ни фирма Аутомотив 2000 ООД, с. Чешнегирово, обл. Пловдив, обработваме 8000 декара земеделска земя. Занимаваме се основно с производство на продукция от житни култури (пшеница), слънчоглед и от 2018 г. – рапица и нахут.

Още от самото начало, т. е. от преди 8 години, когато фирмата започна да се занимава със земеделие, работим с продуктите на БАСФ. Около 90% от необходимите количества продукти за растителна защита на нашите посеви са от тази фирма. Изцяло се доверяваме на техните продукти. Непрекъснато поддържаме контакти с регионалните търговски представители на БАСФ и се консултираме какви решения за растителна защита да приложим в нашите посеви с оглед различните условия на производство, които не са еднакви през годините. И виждаме, че сме на прав път.

Радваме се, че партньорите ни от БАСФ избраха нашето стопанство и решиха да проведат тук, при нас (на 31. 08. 2018 г.), един от многото си пътуващи семенари от типа Роудшоу, посветени на представянето на изключителния по ефикасност нов продукт Систива, и на  есенните грижи в пшеница и рапица с продуктите и технологиите на компанията.

Макар и да не сме използвали Систива до сега,  през този сезон, решихме да се доверим на много добрите отзиви от наши колеги, които вече са използвали продукта, заедно с  обеззаразител при обеззаразяване на семена от пшеница и ечемик. Вече семе закупили необходимите  количества от фунгицида Систива за половината от семената за площите, които ще засеем тази есен.Ще го приложим при обеззаразяването им, заедно с Премис  (б. р. – стандартен обеззаразител на БАСФ).  Другата половина от семената ще обеззаразим с Кинто Плюс, отново обеззаразител на БАСФ, който вече сме използвали и сме доволни от неговия ефект.

През 2018 г., за първа година произвеждаме рапица в нашето стопанство. Резултатите, които получихме, са задоволителни, макар че цената би трябвало да е по-висока, защото производствените разходи непрекъснато растат.  Затова търсим по-ефективни решения, за да увеличим добивите от културата. Отново се доверяваме на предложенията на БАСФ, които за първа година предлагат и семена от хибриди рапица. Решихме да използваме за посев техния нов Клиърфийлд хибрид рапицаЕлмер CL , като вече сме закупили семена от него за половината от площите с рапица, които ще засеем тази есен. Разбира се, че ще се възползваме от преференциалните цени и специалната оферта на БАСФ в годината на старата, които компанията предлага. За нас това носи икономическа изгода.

 Яна Брезовска