Растителна защита, торове, семена

Продуктите на ЕКОФОЛ със съществен принос за върхови добиви от царевица – Реколта 2018

2018-10-01 

В полетата на земеделската фирма Агротератерм ООД, с Управител - Веско Николов, с. Равно поле, обл. София се проведе ДЕМОНСТРАЦИОНЕН ДЕН – ЖЪТВА ЦАРЕВИЦА (28.09.2018 г.). В технологията на отглеждане на царевичните хибриди на Пионер Семена България (от  продуктовата линия OptimumAQUAmax и най-добрите конвенционални хибриди на компанията) са приложени и листни торове на ЕКОФОЛ, които безспорно са допринесли за разгръщане на пълният им добивен потенциал и респективно – върхова продуктивност, коментираха специалистите.  Чрез методите на директното измерване на продукцията от бункера на комбайна, присъстващите фермери – производители на царевица, експерти и търговци се запознаха с изключително високите добиви от царевичните хибриди - от 1250 кг до над 1700 кг/дка.

Ето какво заяви Линчо Енджов, Регионален мениджър Югозападна България във фирма ЕКОФОЛ, в отговор на въпроси на репортер на сп. „Практично земеделие” и сайта praktichnozemedelie.com :

 

-Г-н Енджов, производителите на царевица, присъстващи тук, на Демонстрационния ден – Жътва на царевичните хибриди на фирма Пионер, са силно впечатлени от високите добиви и  върхови постижения на специалната генетика. При  технологията на отглеждане, на това поле, са приложени и продукти на българския производител на листни торове ЕКОФОЛ.  Като представител на фирмата, моля, споделите с кои продукти сте третирали и какво е мястото им в технологичния процес?

-На това поле, в рамките на Портфолиофарм на ПИОНЕР, в началото на вегетацията на царевицата (във фаза – 3-ти, 4-ти лист)сме приложили течния биостимулатор Амино Експерт Импулс. Целта е да се направи добро стимулиране още в началото на вегетацията на културата за по-добро развитие на кореновата система и на вегетативната маса, да се гарантира необходимото количество макро и микроелементи и да се подобри усвояването на вложените почвени торове. Известно е също така, че тук, в региона, падат късни пролетни слани и повратни студове, които стресират културните растения. С прилагането на Импулс тези стресови фактори успешно се преодоляват, в случая - и при царевицата. На това поле сме приложили и листният тор Хеласол Цинк. Третирането е извършено във фаза 4-ти, 6-ти лист на царевицата, тъй като тогава културата формира генеративните си органи и тогава изпитва най-голяма нужда от цинк (б. р. – известно е, че царевицата е цинколюбива култура).Третирането на царевицата с продукти, съдържащи цинк не трябва да се спестява, тъй като не всеки път , т. нар. „цинкова хлороза” е видима в ранните фази от развитието на културата, а когато симптомите се проявят, се оказва, че вече е късно за внасяне. Нашата препоръка е „цинковото третиране” да не се спестява.

В регионите на Южна България, където се произвежда царевица, производителите вече познават коментираните по-горе продукти на ЕКОФОЛ, доверяват им се и са доволни от получените добиви. При извежданите от нас опити, оставяме „контроли” и определено производителите виждат разликата, изразяваща се в повишаване на добива, благодарение на приложението на препоръчаната от нас технология на листно хранене.

Искам да отбележа също, че всички продукти на ЕКОФОЛ са напълно смесими и съвместими с всички регистрирани препарати за растителна защита, предлагани на българския пазар. Така че земеделските стопани могат да бъдат спокойни, когато ги прилагат в резервоарна смес с други продукти, спестявайки време и допълнителни разходи.

 

-Предвид на това, че в момента есенната кампания е в разгара си, споделете за нашите читатели и клиенти, какви са новите и проверените в практика  предложения на фирма ЕКОФОЛ към земеделците?

 -В началото на есенната кампания обръщаме внимание на стопаните към качествата на растежния стимулатор Амино Експерт Старт, продукт  на нашата фирма. Знаем, че поради дъждовното лято тази година, по време на жътвата, посевният материал не е с много добро качество. Нашата препоръка е задължително да се прилага растежен стимулатор.  Доста от стопаните в страната използват Амино Ескперт Старт заедно с обеззаразителя при третиране на семената. Продуктът е комплексен - съдържа макро и микроелементи, фитохормони и аминокиселини, и прилепител, който добре покрива и самия фунгицид (обеззразителя) и прилепването към зърното е по-добро. Така че,   технологията  е „две в едно”, т. е. биостимулаторът Амино Експерт Старт и обеззаразителят се прилагат едновременно. Биостимулаторът осигурява по-добро покълване и поникване на семената, по-бързо развитие на коренова система и един по-равномерен старт на посева и същевременно по-гарниран, което е много важно за по-нататъшното развитие на пшениците.

По време на есенната вегетация - и при пшеницата и при рапицата, съветваме земеделците да използват продукта Амино Експерт Протект. Той е типичен растежен биостимулатор, който стимулира развитието както на вегетативната маса, така и на кореновата система,за да може растениетопо-пълно да извлича хранителните вещества от почвата, които са дадени и с основното торене. Прилага се във фаза 3-ти, 4-ти лист при пшеницата, а при рапицата – от котиледон до 4-6-та двойка листа. При пшеницата продуктът стимулира по-добро братене на посева още през есента, а при рапицата – формиране на стабилна розетка, което ще осигури по-успешното й презимуване. И при двете култури Амино Експерт Протект осигурява натрупване на хранителни вещества в младите посеви през есента, което води до по-успешна пролетна вегетация. Защото знаем, че през последните години няма достатъчно сняг, почвите са сухи, и ако растенията не са добре нахранени, освен че лошо презимуват, но и стартът им напролет се забавя.  Нашата препоръка е продуктът да се прилага при положителни температури – около 15⁰С наесен, за може в рамките на десетина дни тойда има най-добро действие върху растенията.

Въпросите зададе: Яна Брезовска

Б. р.  – в интервюта са използвани отговори на въпроси и от други медии

На снимката: Линчо Енджов, Регионален мениджър Югозападна България във фирма ЕКОФОЛ