Растителна защита, торове, семена

Новите хибриди царевица и слънчоглед в портфолиото на Пионер за 2019 г. - отново с потенциал за рекордни добиви и отлична адаптивност

2018-12-12 

Интервю с Иван Костадинов, Мениджър продажби във фирма Пионер Семена България

Вече и в Южна България царевични хибриди на фирмата минаха кота от 2000 кг/дка – 2070 кг/дка по добивност

 -Г-н Костадинов, по традиция, българските фермери с интерес  очакват от Пионер Семена България новите хибриди слънчоглед и царевица, които фирмата ще им предложи за предстоящия сезон, както и препоръки за най-успешните хибриди, с реализирани високи добиви през изминалата година.  Какви са предложенията  на Corteva Agriscience™ за 2019 г.?

- Днес (б. р. - 21-11.2019 г., Хотел РИУ, Правец), правим едно от първите събития на новата фирма Corteva Agriscience™, която реално стартира от юни, 2019 година. Ще  презентираме пред събраните тук водещи фермери от Централна, Северна и Южна България новите продукти на фирмата. Ще бъдат представени както новите хибриди царевица и слънчоглед за сезон 2019 година, така и препарати за растителна защита, които ще предлагаме през идващата година.  По-подробно ще се спра на семената от полски култури, които ще предлагаме на българския пазар.

При царевицата специално - всяка година Пионер традиционно пуска на пазара няколко нови хибрида от различна група на ранозрялост. Предимството при тези хибриди е по-добрата адаптация към постоянно променящите се климатични условия, което гарантира на фермерите много висок и стабилен добив, респективно максимален доход от декар, независимо от климатичните условия. А климатичните условия са доста променливи. 2018 година беше изключително влажна през втората половина на вегетацията. А предходните 2016 и 2017 г. бяха характерни със засушаване в края на фазата на наливане на зърното, но имаше повече валежи в началото на вегетацията. Така че, хибридите на Пионер както царевица, такаи слънчоглед, са адаптивни и е предвидено те да могат да се справят с всички неблагоприятни условия на средата.

От новите хибриди през 2019 година при царевицата в група 400 (по ФАО)  ще предлагаме: 

- Р9757 (410 по ФАО) - типичен конски зъб, нищо особено от гледна точка на структура и на качество на зърното, но хибрид с изключително висок потенциал за добив, който три години подред в предварителното изпитване, и две години в демоопити беше с най-високи и стабилни добиви. Затова обръщаме много голямо внимание на този хибрид, който е много атрактивен като представяне, а също и като здравина на стъблото;

- Р0164 (470 по ФАО), партниращ хибрид на Р0023 -  той е с повишен потенциал за добив при оптимални и сухи условия, здрава коренова система и добро засичане на фенофаза изсвиляване и изметляване.

-Р0268 (490 по ФАО), партниращ хибрид на Р0216, един от най-продаваните хибриди на Пионер и най-търсени. Р0268 се характеризира с изключително добра сухоустойчивост. Обръщам внимание, че през 2019 година няма да се повторят условията от 2018.  Има голяма вероятност през втората половина на вегетацията да има по-сухи условия, така че фермерите заложили на Р0268 ще спечелят и ще имат изключително добри резултати.

 - Известно е, че България е една от водещите страни по реколтирани площи със слънчоглед. Моля, информирайте земеделците,  какви нови и по-добивни хибриди слънчоглед ще им предложите?

- Традиционно Пионер е по-силна и много добра фирма в областта на ExpressSun™ толерантните слънчогледови хибриди. Продължаваме с нови хибриди и в това направление.Искам да акцентирам на друг хибрид, от който ще има семена за демонстративни опити и ще бъде пуснат на пазара през 2020 година.Това е Р64LE137, хибрид, който вече ще замени добре познатия Р64LE25. Всички, които искат, ще имат възможност да тестват новия хибрид в своите полета. Изключително предимство на Р64LE137 е здравината на стъблото и много по-ниската височина на растението; коренно различен хабитус на растенията – листата не са толкова големи, но са повече на брой, което гарантира достатъчна фотосинтезираща повърхност от една страна, но от друга страна - при влажни условия този хибрид не прераства и няма проблем с пречупване и полягане. Така че, вече ще имаме изключително добър и равностоен заместител на Р64LE 25, който по добив и маслени показатели надвишава Р64LE25 с няколко процента, но отново подчертавам , че предимството на този хибрид е здравината на стъблото и устойчивостта на полягане и пречупване на стъблото.

От останалите хибриди в портфолиото при слънчогледа за 2019 г.се предлагат и добре познатите: Р64LE121, Р64LE25, Р64LE99, а също и един не толкова нов, малко позабравен хибрид Р64LE122 -  много ранозрял хибрид, който много добре пасва за втора култура. През последните години се забелязва тенденция, като втора култура от пролетниците да се сее повече слънчоглед отколкото царевица. Така че това е най-доброто ни предложение и единственото може би от предлаганите от всички семенарски фирми - ранозрял слънчоглед, който след ечемик, дори след пшеница в Южна България може да достигне до физиологична зрялост в оптимални срокове за прибиране, без да има проблем както с влагата на зърното, така и с получаване на оптимален добив.

 -Предлагате ли семена от високоолеинови слънчогледи?

- От тази група продължаваме с Р64HE118. Правим всичко възможно да намерим допълнителни количества от този хибрид, тъй като има изключително търсене на семена  от него през последните няколкогодини. За 2019 година също се очертава завишено търсене на високоолеинови слънчогледи и, там, новото ни предложение, което най-вероятно ще дойде през 2020 година, е Р64HE133. Хибрид, който също цели подобряване здравината на стъблото, така че при него също ще имаме по-ниско, здраво и стабилно растение. Той има по-високо съдържание на олеинова киселина дори от Р64HE118 и по-добив е равен или по-добър от него. Така че, работи се усилено в направление високоолеинови хибриди слънчоглед, и ако в следващите няколко години продължи интереса и търсенето, ще можем да предложим включително и Clearfield® висикоолеинов слънчоглед. За 2019 година предлагаме нов конвенционален високоолеинов, който не е хербицид толерантен – Р64HH132 Това е хибрид  високоолеинов слънчоглед с най-високия добивен потенциал от цялото портфолио на Пионер за последните три години. Тествали сме го и в предварително изпитване, и на ограничени места в демонстративни опити, ако се търсят конвенционални хибриди, то това е възможно най-доброто предложение с изключение за района на Добруджа, където няма да има достатъчна устойчивост на синя китка, но в цялата останала част на страната, вкл. за цяла Южна България  покрива абсолютно всички раси синя китка и няма да има никакъв проблем.

- Какви рекордни добиви от хибридите на Пионер се получиха в отиващата си 2018 година?

- Годината беше царевичарска и рекордите на Пионер ще бъдат описани в каталога с демонстративни опити, който предстои да излезе и там ще могат да се видят. Традиционно, в Долна Кремена, при Пламен Цолов  имаме добиви от царевица – 2030-2050 кг/дка, от полета от 30 декара.  Но вече и в Южна България минахме кота от 2000 кг/дка – 2070 кг/дка от Р1535 (ФАО 660). Но най-важното е, че на много места, на масови площи от 1000-2000 и повече декара, се получиха добиви от 1400-1500 кг/дка. Така че и от масовите полета добивите от нашите хибриди са изключително високи. За 2018 г. от  Р9415 имахме добив над 1500 кг/дка; в Южна България - при поливни условия от Р0937, Р1535, Р1241 добивите са над 1400 кг/дка. Искам да отбележа, че ако поливките в Южна България се правят по-ритмично и с достатъчно количество вода, добиви от 1700-1800 кг/дка не би трябвало да ни учудват и да ги обявяваме за рекордни. Защото от абсолютно същите хибриди на Пионер  в Гърция - всеки един фермер със 100 или 200 декара (там полетата са с такива размери) получава добиви от 1800 кг/дка. Проблемът при нас е, че поливането е за поддържане на културата жива, а не за да й се даде максимум вода от която се нуждае, за да се получат тези високи добиви. Когато започнем и у нас да поливаме нормално, ще можем да говорим за рекордни добиви от над 2500 кг/дка, защото рекордният добив за 2017 година беше 3500 кг/дка. Тази година резултатите на Националната асоциация на производителите на царевица в САЩ все още не са излезли. Ще бъдатсъобщени през декември и очакваме Пионер отново да бъде №1 в Америка по добив. През последните 5 години, в 4 от тях Пионер е №1 с най-висок добив в САЩ над 3000 кг/дка. Там състезателните парцели са от 160 декара, които се обявяват в началото на вегетацията и се наблюдават от комисия, която е определена от Асоциацията, така че няма как да има манипулация на данни.

 - В България,  най-високите добиви от царевица също ли са от Пионер? И какъв е относителният пазарен дял на Optimum® AQUAmax® царевични  хибриди на Пионер в страната?

-Традиционно и статистически погледнато - винаги  Пионер е бил с най-високи добиви, особено ако говорим за царевица както при поливни, така и от неполивни условия; както средни добиви от големи парцели, така и добивите от нашите демополета. Във всички сравнения, които сме имали с конкурентни фирми, нашите добиви винаги са били най-високи.

 -          Какво е състоянието на рапиците на Пионер в момента?

-Състоянието на рапиците на Пионер не се различават от всички останали. Там където имахме късмет и бяха засети в оптимални срокове, има добро и нормално развитие ( 4-6 лист), добра гарнираност на посева. През есента имаше доста неприятели – рапични бълхи и рапична листна оса, така че се наложи да се извършат третирания и една част от полетата ще влязат в оптимална фаза за презимуване – около 6-8-и лист с добре развита коренова шийка и добре развита коренова система, но там където нямаше валежи от сеитбата до миналата седмица (20.11.) ще има проблем с презимуването на посевите. Най-вероятно напролет фермерите ще вземат окончателно решение дали ще бъдат презасети площите с рапица или ще ги оставят. Моята препоръка е, ако има между 20-25 растения на м2 и полето е чисто от плевели, то това поле да се остави, да не се презасява, тъй като дори при тези неблагоприятни условия за развитие на културата, при една добра пролет и при сравнително не много високи температури  - през лятото, по време на наливане на зърното, от такива полета е възможно да се получи добив от около 300 кг/дка. Разбира се, не е рекордно висок добив, но са направени много разходи през есента както за семена, така и за торове и препарати, за да се преорава едно такова поле и да се презасява с нова култура.

- Благодарим, Ви!

 Яна Брезовска,

Практично земеделие

На снимката: Иван Костадинов

Б. р. – в интервюто са използвани отговори на въпроси и от други медии.