Растителна защита, торове, семена

Жечо Мурзов: Време е царевицата да заеме по-добра позиция в структура на отглежданите култури в България

2018-12-14 

Интервю с Жечо Мурзов, Търговски Мениджър на Байер България,  Дивизия КропСайанс (30.11.2018 г. - Агро Семинар на НАЗ, гр. Пловдив)

 -Г-н Мурзов, пред какви предизвикателства се изправя Байер през 2019 г. и в обозримото бъдеще?

-Байер, като най-голямата фирма на агропазара в света, има отговорността да може да предостави на нарастващото население на планетата – храната, която е необходима в бъдеще. Тенденциите и анализите показват, че през 2050 г. ще има много повече хора, които ще трябва да бъдат изхранвани. Но не само това е проблемът. Те трябва да бъдат изхранвани рентабилно, т. е. да не се харчат много средства от една страна, а от друга - знаем, че това означава  по-голямо замърсяване на околната среда, и от трета страна –  трябва да правим земеделието устойчиво.

В тази връзка, през 2019 година, ние ще предложим на българските земеделци – едни от най-рентабилните решения и иновации, които дават възможност както да се произвежда много ефективно, така и това производство да бъде в  максимална степен екологично.

 

-Конкретно, какви са изводите на експертите на фирмата по отношение развитието на структурата в производствотона растениевъдна продукция и на агропазара у нас?

-Нещо много интересно се случва през последните години на българския пазар в агросектора. Това е фактът, че земеделците все повече прилагат технологии, които позволяват в едни по-неблагоприятни години -от гледна точка на засушавания и от  други нетипични климатични условия, те да са успешни.

Ако се върнем малко назад и направим анализ, ще установим, че структурата на културите в България е  категорично не добре направена, от гледна точка на агротехниката. Защото никъде по света, а и в съседни и близки страни,  слънчогледът не е втора по големина култура (б. р. - по заемани площи в отделна страна). И причината затова е, че слънчогледът изисква сеитбооброт в рамките на 4 до 5 години, за да бъде производството му по-устойчиво. А причините за това - производството на слънчоглед в България да е толкова голямо, са ясни: това беше една бързо продаваема култура от  една страна, а от друга – имахме и по-редуциран риск от гледна точка на засушаването. Но предвид промените, които настъпват и предвид факта, че земеделците вече  знаят как да запазят влагата в почвата, считам, че енастъпил моментът, в който трябва да се замислим – дали не трябва малко да се подобри баланса и царевицата да заеме по-добра позиция в структура на отглежданите култури в България. Защото нито в Румъния, нито в Унгария и Сърбия, т. е. никъде около нас тази култура не е  на трето място като площ.

 -И в тази връзка, бихте ли информирали земеделците, какви са новите растителнозащитни решения на компанията  при царевицата  и зърнено-житните култури за 2019 г.?

 -През 2019 г., по отношение на царевицата, Байер ще предложи едно от най-рентабилните решения, а именно технологията  Капрено. Защото Капрено е продукт, който дава възможност с едно третиране да имаме чиста от плевели царевица през  цялата вегетация, разбира се, ако третирането е правилно позиционирано. За да имате точна информация за правилното позициониране на третирането с Капрено при царевицата, е препоръчително да се обръщате към нашите регионални представители по места, за да ви посъветват.

Аттлантис Флекс е другият продукт на Байер, който е много актуален и става изключително популярен. Това е хербицид за пшеница, който действа срещу овсига и власатка –трудни за контрол плевели в Южна България, които все повече заплевеляват посевите и в Северна България – първо по периферията на полетата, а в последствие навлизат и вътре.  Освен всичките си други предимства, Атлантис Флекс контролира и широколистни плевели.

Затова препоръчвам на земеделците да се насочат към тези две иновации на Байер, с които ще бъдат успешни.

За мен е много радостно, че през 2018 г. в екипа на Байер КропСайанс България постъпиха двама нови колеги: Ангел Косев, който ще отговаря за лозарските продукти в Байер, както и за клиентите в района на Ямбол, Кърджали и Хасково. За района на Пловдив и Пазарджик ще отговаря новият ни колега Павел Павлов, който е изключително компетентен и готов да консултира клиентите на компанията.

 -Какви са вашите пожелания към земеделците за новия сезон?

-Пожеланието ми към всички хора от агросектора в страната е – на първо място да са здрави, много щастливи и разбира се, много успешни през 2019 година, независимо от всички предизвикателства.

 -Благодаря, Ви!

Яна Брезовска, Практично земеделие

Б. р. – в интервюто са използвани и отговори на въпроси, зададени от журналисти от други медии

Повече подробности за продуктите и иновациите, които Байер България, дивизия КопСайанс ще предложи на българския агропазар през 2019 г. – четете в януарския брой на сп. „Практично земеделие”, който ще излезе от печат на 08. 01. 2019 година